5.9 C
Mostar

KORIŠTENJE HELIKOPTERA OS BIH: Lideri opozicionih stranaka u RS-u nemaju usaglašen stav

Lideri opozicionih stranaka u RS-u nemaju usaglašen stav o tome da li Milorad Dodik treba učestvovati na sjednici Predsjedništva BiH u vezi s davanjem saglasnosti za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara i da li bi time bili prekršeni zaključci Narodne skupštine RS-a.

Lider SDS-a Mirko Šarović smatra da ne bi bili prekršeni zaključci Narodne skupštine RS-a, dok prvi čovjek DNS-a Nenad Nešić kaže da su skupštinski zaključci nedvosmisleni, ali da se uvijek može napraviti izuzetak. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izbjegao je direktan odgovor na navedena pitanja.

“Svako naše lično učešće u radu kojim se usljed prirodnih katastrofa ili vanrednih događaja spašavaju životi ljudi i sprečava uništavanje imovine, osim što je visokohumano, prema mom mišljenju je i opravdano. Takvo ponašanje nadilazi sve i nije u koliziji s bilo kakvim drugim političkim stavovima i odlukama”, smatra Šarović.

Nenad Nešić kaže da je život veći od politike, a priroda jača od čovjeka, ističući da se uvijek kada je riječ o životima i kada priroda pokaže svu svoju nepredvidivu narav, mora naći modus da oni budu spašeni.

“Činjenica je da su zaključci NSRS-a nedvosmisleni, ali postoje situacije kada se mogu i trebaju napraviti izuzeci. Elementarna nepogoda je takav slučaj. Pomoć ljudima u nevolji je važnija od političkih sukobljavanja. I ovo što se dešava i s požarima govori koliko smo upućeni jedni na druge i koliko je besmislena politika podmetanja nogu. Sve to govori koliko su potrebne promjene i u Republici Srpskoj i u BiH”, odgovorio je Nešić na pitanje “Glasa Srpske”.

Za razliku od njih dvojice, lider PDP-a Branislav Borenović nije dao direktan odgovor.

“Mi da vršimo vlast sigurno bismo prethodno sagledali sve rizike i situacije koje se mogu desiti i precizno analizirali naredne korake, što ova vlast ne čini, niti je činila. Njihova rješenja su uglavnom za dnevno-političku potrebu i ono što su do sada nudili direktno je utjecalo na živote ljudi”, kaže Borenović.

Prema njegovim riječima, koalicija SNSD-SDA-HDZ se mogla dogovoriti o NATO putu, akcizama, funkcijama i privilegijama, sada treba naći rješenje i za situaciju koju je prouzrokovao Inzko svojom suludom odlukom, ali i situacije poput suša i požara koje ugrožavaju ljude i u RS-u i u FBiH.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno