5.9 C
Mostar

ČAVUŠOGLU: Turska pozdravlja dosadašnje poruke talibana

Turska je u razgovorima sa svim stranama u Avganistanu, uključujući talibane, i vidi kao pozitivne poruke koje su militanti poslali od kada su preuzeli kontrolu nad tom zemljom, rekao je u utorak, 17. avgusta, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

“U dijalogu smo sa svim stranama, uključujući i talibane. Avganistanske strane će ovo pitanje riješiti između sebe. Ko god da bude u prelaznoj administraciji, kakva god bila, mi ćemo sa svima razgovarati, ali toj zemlji je sada potreban mir”, naglasio je Čavušoglu novinarima tokom posjete Jordanu, prenosi agencija Rojters.

On je istakao da pozitivno gledaju na poruke koje su talibani do sada poslali, bez obzira da li su upućene strancima, diplomatama ili sopstvenom narodu i izrazio nadu da će se tako pokazati i na dijelu.

Čavušoglu je izjavu dao dan nakon što su izvori iz turskih bezbjednosnih službi rekli agenciji Rojters da je Ankara odustala od planova da obezbjeđuje i rukovodi aerodromom u Kabulu poslije povlačenja stranih snaga iz Avganistana.

Izvori su naveli da je Turska izrazila spremnost da pruži tehničku i bezbjednosnu pomoć, ukoliko to talibani budu tražili, javlja Rojters.

Članica NATO, koja ima 600 pripadnika trupa raspoređenih u Avganistanu, Turska je naglasila i da će nastaviti razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama u vezi obezbjeđivanja aerodroma u Kabulu i tranzicije vlasti u Avganistanu.

Turski predsjednik Resdžep Tajip Erdoan, koji je pozivao na mir u Avganistanu i kritikovao napredovanje talibana, prošle sedmice je izjavio da bi se mogao sastati sa militantima u sklopu napora za okončanje sukoba u toj zemlji.

Evakuacije iz Kabula su bile uglavnom suspendovane, ali su obnovljene u utorak ujutro.

Turska je u ponedjeljak saopštila da je iz Kabula ka Istanbulu evakuisala 324 osobe, uključujući civile i diplomatsko osoblje.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno