36.6 C
Mostar

REAKCIJE IZ SARAJEVA: “Pozivamo ambasade Rusije i Kine da poštuju domaći pravni poredak i neosporivi legitimitet Visokog predstavnika u BiH…”

Povodom diplomatskih nota koje su Ambasade Ruske Federacije i Narodne Republike Kine uputile OHR-u, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva sve predstavnike međunarodne zajednice, uključujući dva navedena diplomatska predstavništva, da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

-Rusija i Kina su dvije nacije koje sa Bosnom i Hercegovinom sarađuju na brojnim projektima i sa kojim je naša država u proteklom periodu ostvarila značajnu ekonomsku razmjenu, kao i partnerske odnose na drugim poljima. Ove države u BiH mogu računati na stabilnog partnera u svim vidovima saradnje od zajedničkog interesa.

Međutim, ta saradnja mora biti utemeljena na uzajamnom poštivanju i poštivanju ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Diplomatske note u vezi sa statusom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ne doprinose učvršćivanju međusobnih odnosa. Naprotiv, osporavanje pozicije Visokog predstavnika može da destabilizuje političke prilike u zemlji. Stoga, Ambasade Kine i Rusije pozivamo da se suzdrže od iznošenja stavova koji su suprotni međunarodnom pravnom poretku, kao i pravnom poretku naše države.

AMBASADA RUSIJE U BIH ne smatra Schmidta legitimnim visokim predstavnikom

Pozivanje na činjenicu da imenovanje Schmidta nije podržalo Vijeće sigurnosti UN-a ni na koji način nije osnova za sporenje legaliteta i legitimiteta izbora Visokog predstavnika. Napominjemo da za navedenu praksu ne postoji pravno utemeljenje u domaćim ili međunarodnim aktima. Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje jednog od ranijih Visokih predstavnika, Christiana Schwarza Schillinga, čiji mandat nikada nije doveden u pitanje.

Slažemo se da domaći dužnosnici moraju preuzeti veću odgovornost za vođenje političkih procesa u Bosni i Hercegovini. Međutim, sve dok neke od ključnih političkih pozicija u Bosni i Hercegovini i okruženju drže dužnosnici koji javno osporavaju suverenitet Bosne i Hercegovine, šire govor mržnje, zagovaraju podjele i etničku diskriminaciju, te veličaju ratne zločince, negiraju genocid i aktivno narušavaju uspostavljeni mir i stabilnost, potreba za Visokim predstavnikom postoji i njegovo djelovanje je nužno.

AMBASADA KINE U BIH: Imenovanje visokog predstavnika nije legitimno

Pozivamo sve faktore međunarodnog poretka, uključujući dvije spomenute ambasade, da u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom rade i doprinose jačanju državnih institucija i kapaciteta naše države da se sama izbori sa destruktivnim tendencijama i snagama u zemlji, umjesto da se bavimo nespornom, međunarodnim sporazumom uspostavljenom pozicijom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, navode iz SDP-a BiH.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno