5.9 C
Mostar

LAJČAK: Integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu

Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) nema alternativu, poručio je specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici 27. novembra.

Prethodno je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao da bi EU trebalo jasno da se izjasni da li želi zemlje Balkana.

„Crna Gora ni jednom nije bila u nedoumici kada je u pitanju evropski put, put bez obzira na uticaj Rusije. Kada bi neko u EU odsvirao kraj za politiku proširenja, mi bismo nastavili ovim putem. Šta je alternativa, da li ovo što se nudi iz Moskve?“, pitao je Đukanović.

Lajčak mu je odgovorio da ne treba da traži alternativu.

„Alternativa je samo jedna – punopravno članstvo. Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali ali za to postoji niz objektivnih okolnosti. EU mora da bude sigurna da nove članice ne donose dodatne probleme“, kazao je Lajčak, dodajući da ne treba čekati da EU riješi svoje probleme i da se boji da gube Zapadni Balkan.

Komentarišući ideju Otvorenog Balkana, Đukanović je poručio da ona nije konzistentno formulisana, niti je jednako ponuđena svim akterima.

“Veliko je pitanje ne samo formulisanja, već i kredibilnosti njenog autora. Pridružujem se onima koji misle da je riječ o političkom marketingu, prije nego o ozbiljnoj inicijativi”, naveo je Đukanović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da se boji da će Zapadni Balkan „kao zrela kruška“ pasti u krilo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

„Ako to ne vidimo i ako se tješimo ‘Neće, neće'… obično kad sam to mislio ispalo je grozno. Nisam mogao ni da zamislim da ćemo ovakvu situaciju imati u BiH“, rekao je Komšić na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je naveo da ne misli da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i EU prepustiti Zapadni Balkan stranim uticajima.

“SAD su puno toga uradile, pa bismo, samo na osnovu trenutne situacije i nedovoljne angažovanosti, mogli da imamo takve zaključke”, ocijenio je Džaferović.On je poručio da je uvjeren da neće doći do stvaranja novih granica i teritorija na Zapadnom Balkanu.

“To su želje pojedinih aktera, ali se to neće desiti. Budućnost svih država regiona je u EU i NATO-u, ali Unija i SAD bi trebalo da budu mnogo angažovanije na području Zapadnog Balkana”, naveo je Džaferović.

RSE, Foto: Savo Prelević/RSE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno