14.9 C
Mostar

LAJČAK POZIVA NA HITNU DEESKALACIJU situacije na sjeveru Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak izrazio je zabrinutost nastalom situacijom na severu Kosova, nakon odluke vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta sa tablicama vozila koja dolaze iz Srbije.

„Zabrinut sam i pozivam na hitnu deeskalaciju. Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja”, saopštio je Lajčak na Twitteru. On je potvrdio da je oko situacije na severu Kosova u utorak 21. septembra obavestio ambasadore zemalja članica EU. Miroslav Lajčak je ponovio spremnost evropskih institucija da „olakšaju razgovore o svim otvorenim pitanjima u Dijalogu”.

Inače, u ponedeljak, 20. septembra, na dva prelaza na severu, Jarinje i Brnjak, raspoređeni su pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova. Kosovski ministar policije Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) objasnio je da je MUP Kosova doneo odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Građani sa severa Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja recipročnih mera o registarskim tablicama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. septembra nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbija traži povlačenje trupa kosovske policije sa severa Kosova.

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vreme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Prema odluci vlade Kosova, sva vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju na graničnim prelazima da uzimaju probne tablice koje koštaju pet evra i važe 60 dana.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno