28.9 C
Mostar

TUŽIOCI IZ BIH NA SASTANKU U BEOGRADU o saradnji u procesuiranju ratnih zločina

Glavna tužiteljica u Bosni i Hercegovini Gordana Tadić se zajedno sa timom iz Posebnog odjela za ratne zločine sastala u Beogradu sa tužiocima iz regiona, a glavna tema je bila saradnja na rješavanju predmeta ratnih zločina.

Regionalni sastanak tužilaca o saradnji u predmetima ratnih zločina održan je u Beogradu, u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih naroda-UNDP i vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a domaćin sastanka bilo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.Na sastanku je sudjelovalo oko 50 zvaničnika tužilačkih institucija u regionu, glavni tužilac pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz, te najviši dužnosnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i njezini zamjenici i rukovoditelji iz Posebnog odjela za ratne zločine Milanko Kajganić i Diana Kajmaković, kao i rukovoditeljica odsjeka Sanja Jukić, prezentirali su rad i aktivnosti Tužilaštva BiH, kao i ostvarene rezultate odjela, sa akcentom na aktivnosti u predmetima u kojima je ostvarivana regionalna i međunarodna suradnja.

Središnje teme regionalnog sastanka odnosile su se na ključne izazove i probleme u saradnji, primjere uspješne saradnje, rješavanje pitanja traganja za nestalim osobama, kao i kazneno gonjenje predmeta ratnih zločina sa elementima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Na sastanku je također razgovarano o dosadašnjoj saradnji u istragama i prijenosu postupaka, unapređenju te saradnje, odabiru predmeta za buduća postupanja, koordinaciju istraga, postupanje po zahtjevima za saradnju na temelju protokola i sporazuma i drugim bitnim pitanjima iz oblasti regionalne saradnje. Dio tema odnosio se i na primjenu instituta sporazumnog priznanja, unapređenje prekograničnog pristupa svjedocima, pomoć u identificiranju i kontaktiranju svjedoka i unapređenju njihove sigurnosti.

Na sastanku je razgovarano i o koordinaciji daljih koraka u unapređenju saradnje u istragama i prijenosu postupaka, kao i otvorenim pitanjima za dalje bilateralne i regionalne sastanke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa Sergeom Brammertzom, izjavio da je Srbija spremna biti transparentna u razmjeni optužnica za ratne zločine sa BiH. On je dodao da se nada unapređenju regionalne saradnje kada je riječ o ratnim zločinima, a sve s ciljem doprinošenja pomirenju u regiji, 26 godina nakon rata.

Tužioci iz regiona saglasni su da je i dalje potrebna pomoć i koordinacija Ureda tužilaca pri Mehanizmu za krivične sudove u Hagu, u svim pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju, od procesa ustupanja predmeta, praćenja razvoja tih predmeta, kao i osiguranje pomoći u procesu traženja nestalih osoba i primjene dokaza prikupljenih u MRMKS, u tužilačkim postupcima u zemljama regiona.

Tužilaštvo BiH zainteresirano je za jačanje regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, s obzirom na to da se određeni broj optuženih i osumnjičenih osoba za ratne zločine u BiH, nalazi u zemljama regiona.

Sastanak Gordane Tadić i Sergea Brammertza

Osim zajedničkog sastanka tužilaca i predstavnika međunarodnih organizacija, glavna državna tužiteljica u BiH Gordana Tadić se posebno sastala sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudobe Sergeom Brammertzom.

Središnje teme sastanka su bile pravda za žrtve, kažnjavanje ratnih zločina, zaštita sigurnosti i prava svih građana, pomirenje i vladavina prava u regionu.

Brammertz je iskazao podršku Tadić i njezinom uredu kao i Posebnom odjelu za ratne zločine, u naporima da se predmeti ratnih zločina u regionu, što efikasnije procesuiraju, kako bi se tužilaštva regiona, borila protiv pojave nekažnjivosti ratnih zločina, 26 godina nakon završetka ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: Klix

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno