14.9 C
Mostar

NA POZIV KOMŠIĆA predsjednik Austrije dolazi u BiH u decembru

Predsjedavajući Prdsjedništva BiH Željko Komšić je danas na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u New Yorku, imao sastanak i sa predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom.

Kako Klix.ba ekskluzivno saznaje, Komšić i Van der Bellen su razmijenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, a potom i dogovorili posjetu Van der Bellena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u decembru ove godine.

Komšić je prije ovog sastanka imao i susrete sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonio Guterresom, kao i kratak susret sa predsjednikom Turske Recep Tayyipom Erdoganom.

On će obaviti i niz drugih bilateralnih sastanaka prije i nakon svog obraćanja koje je planirano za sutra.

Podsjetimo, tokom razgovora s generalnim sekretarom UN-a Guterresom predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da susjedne države, koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno