36.6 C
Mostar

MACRON REKAO DA EVROPA mora biti spremna za rat ako hoće mir

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuele Macron) izjavio je u četvrtak da bi Evropa trebalo da se pripremi za rat ako želi mir, navodeći da se predsjednik Rusije Vladimir Putin neće zaustaviti u Ukrajini ako u toj zemlji ostvari pobedu.

U intervjuu francuskim televizijama TF1 i France 2, Makron upozorio zapadne sile da ne pokazuju bilo kakve znake slabosti prema Rusiji i ponovio svoj stav da ne treba isključiti slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, mada je dodao da sadašnja situacija to ne zahteva, ali da Evropa mora da drži otvorene “sve opcije” u slučaju da se rat proširi.

“Ako Rusija nastavi sa eskalacijom, ako se situacija pogorša, moramo biti spremni da donesemo odluke koje su potrebne kako bismo osigurali da Rusija nikada ne pobedi”, rekao je Makron.

U intervjuu uglavnom upućenom domaćoj publici, nakon što su francuski opozicioni lideri kritikovali njegove izjave kao ratoborne, Makron je rekao da će “ako Rusija pobedi u ovom ratu, kredibilitet Evrope sveden na nulu.

“Ako bi se rat proširio Evropom, Rusija bi bila kriva”, dodao je francuski predsednik. “Ali ako bismo odlučili da budemo slabi, ako bismo danas odlučili da nećemo odgovoriti, time bi već izabrali poraz. A ja to ne želim”.

Makron je za rat Rusije i Ukrajine rekao i da je “egzistencijalan” za Francusku i Evropu.

“Naša bezbednost je u pitanju u Ukrajini”, dodao je on.

Makron je rekao da je za Evropu važno da ne povlači crvene linije, koje bi Kremlju signalizirale slabost i ohrabrile ga da nastavi s invazijom na Ukrajinu. On je odbio da iznese detalje o tome kako bi moglo izgledati raspoređivanje u Ukrajini.

“Ne želim to da uradim. Želim da Rusija zaustavi ovaj rat i da se povuče sa svojih pozicija i dozvoli mir”, rekao je on i dodao da ima razloga da ne bude “precizan”.

On je rekao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu s Moskvom, uprkos činjenici da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.

“Režim u Kremlju je protivnik”, rekao je on, odbijajući da Rusiju nazove neprijateljem. On je takođe rekao da Putinove pretnje o nuklearnim udarima “nisu primerene”.

Makron je rekao da je Ukrajina u “teškoj” situaciji na terenu i da je neophodna jača podrška saveznika.

“Mir ne znači kapitulaciju Ukrajine”, rekao je francuski predsednik. „Želeti mir ne znači poraz. Želeti mir ne znači napustiti Ukrajinu”, dodao je on.

On je takođe rekao da se nada da će jednog dana doći vreme da se pregovara o miru sa ruskim predsednikom “ma ko to bio”, prvi put predviđajući mogućnost da Putin više ne bude na čelu Rusije.

Makron je takođe rekao da nije otkazao planiranu posetu Ukrajini iz bezbednosnih razloga. “To je ono što je Rusija rekla. Ne treba im verovati”, rekao je on.

Makron je rekao da će raditi na pružanju dodatne podrške Ukrajini na sastanku koji je zakazan za petak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu.

Iako je delovalo da je Šolc posebno izrazio protivljenje Makronovoj tvrdnji da ne treba iskučiti slanje trupa u Ukrajinu, nemački kancelar je u sredu odbacio spekulacije o trvenjima između Francuske i Nemačke, rekavši da ima “veoma dobre lične odnose” s Makronom.

MACRON PREDLAŽE međunarodnu koaliciju protiv Hamasa

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno