17.7 C
Mostar

AMBASADOR SAD U BUDIMPEŠTI: Zabrinutost zbog veza Mađarske s Rusijom ne može se zanemariti

Američki ambasador u Mađarskoj David Pressman upozorio je Budimpeštu zbog proširenja odnosa sa Rusijom i rekao da postoje “legitimne bezbjednosne brige”.

U govoru povodom 25. godišnjice ulaska Mađarske u NATO Presman rekao je da iako je Budimpešta dugogodišnji prijatelj i saveznik, ona radi stvari koje potkopavaju poverenje i prijateljstvo, kao i da se zabrinutost koju dele i drugi mađarski saveznici u NATO-u “ne mogu ignorisati”, preneo je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

Te brige su usredsređena na vladu “koja etiketira i tretira Sjedinjene Države kao ‘protivnika’, dok donosi političke odluke koje je sve više izoluju od prijatelja i saveznika”, rekao je Presman na događaju povodom godišnjice koji je organizovala američka ambasada.

SAD “ne mogu da ignorišu predsednika mađarske Narodne skupštine koji tvrdi da rat (ruskog predsednika Vladimira) Putina u Ukrajini zapravo ‘vode SAD'”, rekao je Presman. “Ne možemo razumeti ili prihvatiti da premijer identifikuje SAD kao ‘glavnog protivnika’ Mađarske”.

Presman je dodao da saveznici Mađarske upozoravaju na opasnosti od “bliskih i proširenih odnosa Mađarske sa Rusijom” i da, ako je to politička odluka Mađarske, “onda moramo odlučiti kako da najbolje zaštitimo naše bezbednosne interese, koji bi trebalo da budu naši zajednički bezbednosni interesi kao saveznika”.

Zapadne vlade nezadovoljne su zbog kontinuiranih toplih veza premijera Viktora Orbana sa Moskvom uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu. Odnosi između Budimpešte i Vašingtona pogoršani su i zbog toga što je Mađarska odlagala ratifikaciji pristupanja Švedske NATO.

Ambasador Presman je podsetio da je Orban bio premijer 1999. kada je Mađarska ušla u NATO i tada rekao da se njegova zemlja “konačno usidrila” za Zapad, ali da je sada sve više izolovana unutar alijanse.

On je rekao da je Mađarska otvoreno pozivala SAD i druge saveznike da prekinu vojnu podršku Ukrajini kako bi se iznudili hitan prekid vatre i mirovni pregovori.

“SAD takođe žele mir. Želimo da se ovaj rat završi. Ali mađarski predlog nije u skladu sa realnošću”, rekao je on.

Presman je rekao da problem nije samo ono što vlada govori već i ono što čini. To uključuje “sistematsko zauzimanje nezavisnih medija” i uznemiravanje preostale nezavisne štampe.

Takođe je rekao da vlada nastoji da “obezbedi sve aspekte” vlasti i dodao da stvara povoljne uslove za preduzeća u vlasništvu stranačkih lidera, članova njihovih porodica i starih prijatelja.

On je rekao da SAD nastavljaju da uspostave dijalog s mađarskom vladom i da žele odnos zasnovan na “demokratskim vrednostima, zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu”.

Ranije ove nedelje, Presmana je pozvao mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) pošto je predsednik Džo Bajden dao izjavu o Orbanovoj poseti prethodne nedelje imanju Mar-a-Lago bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) na Floridi.

Bajden je rekao da je Orban “jasno stavio do znanja da ne veruje da demokratija funkcioniše”.

Sijarto je negirao da je Orban ikada to rekao, dodajući da Budimpešta “nije dužna da toleriše takve laži od bilo koga”, “čak ni ako je ta osoba predsednik Sjedinjenih Američkih Država”.

Odnos je dodatno pogoršan kada je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) odbio da povuče Bajdenovu izjavu i dodao da sa zabrinutošću posmatra kako mađarska vlada napada demokratske institucije.

Sijarto je odgovorio na Fejsbuku (Facebook) objavom da je američka vlada “nastavila kampanju laži protiv Mađarske”.

On je rekao da je američkoj Demokratskoj partiji “teško da podnese činjenicu da usred evropskog progresivnog liberalnog mora još uvek postoji ostrvo na kome s ponosom proglašavamo: ne ratu, ne rodu, ne migracijama!”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno