36.6 C
Mostar

MAĐARI GLASALI ZA, Švedska ulazi u NATO

Parlament Mađarske danas je glasao o brojnim odlukama između kojih je i ona koja se odnosi na ulazak Švedske u NATO što je na kraju i odobreno sa 188 glasova za i šest protiv.

Nakon višemjesečnog čekanja i prolongiranja donošenja odluke, Parlament Mađarske glasao je za ratifikaciju ulaska ove zemlje u vojnu alijansu čime je otklonjena i posljednja prepreka na putu Švedske ka NATO savezu.

Protiv ulaska Švedske u NATO bili su predstavnici desničarske stranke Pokret naše domovine koji su tražili da se stavi veto na ovu odluku.

“Samo mi zagovaramo veto na putu ka trećem svjetskom ratu. Ovo što vlada radi je nacionalna izdaja”, rekli su zastupnici ove stranke.

Ipak, nakon višesatne rasprave, predstavnici Fidesza koji predvodi Viktor Orban i druge strane ratifikovale su dokument što je svakako još jedan od historijskih trenutaka za NATO, ali i Švedsku.

Prije Mađarske, odluku o ulasku Švedske u NATO donijela je i Turska koja je također mjesecima prolongirala donošenje odluke.

Turski parlament je ratifikovao kandidaturu Švedske krajem januara ove godine.

Nakon odluke Mađarske, očekuje se kako će NATO potvrditi ulazak Švedske najkasnije do jula kada je zakazan i naredni veliki samit u Washingtonu. Nakon što je Mađarska ratifikovala odluku, dokument o ulasku Švedske u NATO bit će poslan u Sjedinjene Američke Države, tačnije State Department koji će također staviti svoj potpis na ovaj dokument te ga deponovati zajedno s ostalim dokumentima zemalja članica NATO-a.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno