17.7 C
Mostar

MAĐARSKI PREDSJEDNIK potpisao ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u

Mađarski predsjednik Tamas Sulyok potpisao je u utorak zakon kojim je odobreno pristupanje Švedske NATO-a, priopćio je njegov ured, čime se otvara put ovoj nordijskoj zemlji da postane 32. članica vojnog saveza.

Stockholm je napustio politiku nesvrstanosti radi veće sigurnosti unutar Sjevernoatlantskog saveza nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Preostale formalnosti, poput prilaganja pristupne dokumentacije u Washingtonu, vjerojatno će se ubrzo desiti, piše Reuters.

“To je iznimno važno i nadamo se da ćemo sada postati članovi i da to neće biti pitanje tjedana nego dana”, rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson na konferenciji za novinare u Stockholmu.

“Bit će dobro za Švedsku i bit će dobro za NATO. Bit će dobro za stabilnost u cijelom euroatlantskom području da Švedska postane punopravna članica NATO-a”, dodao je.

Većina zemalja NATO-a odobrila je švedsku kandidaturu ubrzo nakon njezine prijave u svibnju 2022., ali su Turska i Mađarska odugovlačile proces, nezadovoljne potporom Švedske kurdskim separatistima i kritikama vlade u Budimpešti.

Prošlogodišnje pristupanje Finske Alijansi, a uskoro i Švedske, koja nije bila u ratu od 1814., najznačajnije je širenje NATO-a otkako je Alijansa primila članice iz istočne Europe nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Pristupanje Švedske i Finske predstavlja udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i Moskva se sada suočava s gotovo neprekinutim lancem članica NATO-a na zapadu koji se proteže od Crnog mora do Arktika.

Mađarski zastupnici odobrili su kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u 26. veljače nakon što se vlada mađarskog premijera Viktora Orbana suočila s pritiskom NATO-ovih saveznika da odobri pristup Švedske vojnom savezu.

MAĐARI GLASALI ZA, Švedska ulazi u NATO

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno