23.8 C
Mostar

MINISTRI IZ RS učestvovali u radu Savjeta ministara BiH

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) dao je saglasnost Ministarstvu civilnih poslova BiH za iskazivanje interesa za priključenje Bosne i Hercegovine sistemu digitalnih COVID potvrda Evropske unije (EU) na sjednici u četvrtak, 16. decembra.

U saopštenju nakon sjednice, navodi se da je Savjet ministara prethodno upoznat sa Informacijom Ministarstva civilnih poslova o potrebi uspostavljanja tehničkog rješenja za verifikaciju digitalnih COVID-19 potvrda u BiH.

„Ministarstvo civilnih poslova će organizovati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih COVID-19 potvrda u BiH“, stoji u saopštenju Savjeta ministara.

Ističe se i da će Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA) BiH biti nosilac tehničkog rješenja.

„Cilj je da izdate COVID potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz Bosne i Hercegovine da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta“, navodi se u saopštenju.

Potvrde o vakcinisanju i prebolovanom COVID-19 u BiH trenutno izdaje najmanje 12 različitih organa, bez jedinstvenog sistema i jedinstvenog certifikata koji bi bio usklađen sa standardima EU o QR kodu.

Stoga BiH nema na spisku 18 zemalja koje nisu članice EU a čiji se certifikati priznaju u EU.

Predstavnici vlasti i opozicije iz Republike Srpske(RS) pet mjeseci blokiraju rad državnih institucija na nivou BiH. Bojkot je započet nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

Iako su stranke iz Republike Srpske, kao i Narodna skupština tog entiteta, donijele odluku da njihovi predstavnici neće učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH ili će glasati protiv, Savjet ministara BiH, na čijem čelu je Zoran Tegeltija, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, održao je nekoliko sjednica.

Osim predsjedavajućeg Tegeltije, stranke iz entiteta Republika Srpska – SNSD i Demokratski narodni savez (DNS), u Vijeću ministara BiH imaju još tri ministra. Ostalih šest dolazi iz Federacije BiH, od kojih dva iz Stranke demokratske akcije (SDA), jedan iz Demokratske fronte (DF) te tri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Savjet ministara BiH, u četvrtak je na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, utvrdio i uputiće Predsjedništvu BiH pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji tri sporazuma.

Među njima je sporazum sa Vladom Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima i Aneksu sporazuma o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Bratunac – Ljubovija (novi most), kao i o Sporazumu između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o graničnim prelazima.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u četvrtak je donio jednoglasno i Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2022. godine.

Privremena mjera je donesena, kako se navodi, s ciljem podrške domaćoj privredi, njenom konkurentnijem i povoljnijem poslovanju te zadržavanju postojećih radnih mjesta i novom zapošljavanju, što je dodatno važno u vrijeme pandemije.

„Ovogodišnjom odlukom su obuhvaćene 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije“, navode u Savjetu ministara.

Ministri BiH utvrdili su i dva prijedloga ugovora o grantu za projkat Koridor Vc za dionice kroz entitet Federacija BiH sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vrijednosti od više od 45 miliona evra.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog sporazuma o zajmu (Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 51,5 miliona evra.

Od ovog iznosa na entitet Republiku Srpsku alocirano je 26,5 miliona evra, a na Federaciju BiH 25 miliona evra.

Među usvojenim odlukama je i zeleno svjetlo za vođenje pregovora za dva zajma vrijedna 10 miliona evra za nabavku pet tramvaja i rasterećenje gužvi na raskrsnicama u Sarajevu.

Donesena je i odluka da se iz budžeta Ministarstva pravde BiH, za funkcionisanje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH izdvoji 1,8 miliona evra.

Savjet ministara BiH razmatrao je i informaciju o nabavci vakcina protiv COVID-19 i realizaciji donacija kao podrške odgovoru na COVID-19.

Prema Informaciji, u BiH je u periodu od 2. marta do 7. septembra 2021. godine preko Ministarstva civilnih poslova stiglo 1.859.750 doza vakcina, uključujući sva tri mehanizma COVAX, EU4Health i donacije.

RSE, foto: Savjet ministara BiH
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno