28.9 C
Mostar

NJEMAČKI “DER SPIEGEL” UPOZORAVA: “Milorad Dodik je čovjek koji će isprovocirati sljedeći balkanski sukob, EU ne radi ništa”

U tekstu vrlo oštro kritizira Evropsku uniju koja je “praktično odsutna iz regiona, ne radi ništa, nema plan, nema politiku”.

“Čak i ako se čini da je rat davno prošao i da je region spolja uvijek izgledao pomalo nestabilno – ono što se tamo dešava može imati dramatične posljedice po Evropu”, upozorio je Mathei von Rohr, u tekstu za ugledni njemački sedmičnik Der Spiegel.

On ističe da nijedan rat ne izbija odjednom.

SEMIR BEHRAM: Nije krivo more što led se topi

“U Bosni i Hercegovini ‘srpski’ lider Milorad Dodik želi razbiti dejtonski poslijeratni poredak koji je na snazi ​​već tri decenije i de facto odcijepi ‘srpski’ dio zemlja. Postoje i značajne tenzije između Srbije i Kosova”, navodi on.

U tekstu vrlo oštro kritizira Evropsku uniju koja je “praktično odsutna iz regiona, ne radi ništa, nema plan, nema politiku”, prenosi portal Politički.

“To će joj se obiti o glavu”, piše von Rohr.

Navodi i da je vanjska politika EU je neefikasna, nepouzdana, neaktivna… nikakva! Rezultat je da su Rusija i Kina sve prisutnije i aktivnije na području Zapadnog Balkana.

Pogoršanju situacije u regionu, navodi dalje, doprinosi i to što EU ne nudi “ovim zemljama nikakvu perspektivu”.

“Preporučujem naš izvještaj o tome kako se bečki dopisnik Walter Mayr susreo sa ‘srpskim’ liderom Miloradom Dodikom u Banjaluci – čovjekom koji je najgori (ali ne i jedinim). Naša reporterka Lina Verschwele bila je u Sarajevu, a moj kolega Aleksandar Šarović radio je iz Berlina. Kada su htjeli posjetiti novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu, Nijemca Christiana Schmidta, ustanovili su da on trenutno nije ni u zemlji – što samo naglašava odsustvo evropske vanjske politike u regionu”, piše von Rohr.

Ističe se i da je “Milorad Dodik čovjek koji će isprovocirati sljedeći balkanski sukob”.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno