23.8 C
Mostar

NOVI PRETRESI U BANJALUCI I DOBOJU zbog javnih nabavki tokom pandemije

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od šest ujutro 6. oktobra pretresaju nekoliko lokacija u vezi sa nezakonitim postupanjima u nabavci medicinske opreme, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

Između ostalog, pretresaju se bolnica u Doboju, prostorije Instituta za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci i drugi poslovni i privatni objekti.

Pretresi se obavljaju u okviru istrage koje se odnosi na javne nabavke medicinske zaštitne opreme JZU bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i druge medicinske opreme koju je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS u prošloj godini, zaključuje se u saopštenju.

Iz bolnice „Sveti apostol Luka“ je povodom pretresa saopšteno da sve službe i odjeljenja ove zdravstvene ustanove redovno rade i neometano pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu.

„Također, želimo da obavijestimo javnost povodom pretresa prostorija naše ustanove, koji su se vršili po naredbi Okružnog suda u Banjoj Luci, da bolnica ‘Sveti apostol Luka’ Doboj stoji na raspolaganju organima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su vršili pretres“, saopštila je bolnica.

Institut za javno zdravstvo RS je po cijenama višestruko višim od tržišnih obavljao javne nabavke na početku pandemije, potvrđeno je za RSE u Republičkom javnom tužilaštvu u četvrtak, 16. septembra.

Branislav Zeljković, direktor Instituta, uhapšen je 16. septembra, dok su dan ranije u akciji MUP-a RS uhapšeni Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije „Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Institut za javno zdravstvo RS je od ovih preduzeća, kako navodi Tužilaštvo, po cijenama višestruko višim od tržišnih, obavljao javne nabavke na početku pandemije, u martu i aprilu 2020. godine, prilikom čega je pribavljena protivpravna imovinska korist od oko 790.000 KM (395.000 eura).

Uhapšenoj četvorici je određen jednomjesečni pritvor 18 septembra.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno