5.9 C
Mostar

OPTUŽEN ZA SREBRENICU: Tužilaštvo BiH traži pritvor za generala Savčića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražit će pritvor za Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, optuženog za ratni zločin pomaganja u genocidu u Srebrenici.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Savčićev branitelj Miodrag Stojanović. Ročište na kojem će biti zatražen pritvor bit će održano u ponedjeljak, 9. augusta.

Tužiteljstvo je odlučilo zatražiti pritvor za generala Vojske RS-a, kojemu se sudi od juna 2020. godine, zbog “medijskih istupa i komentiranja događaja u vezi sa sudskim predmetom”.

“Gospodin Savčić je imao zabranu da u printanim i elektronskim medijima komentariše činjenice o svom predmetu. Tužilaštvo smatra da je on svojim istupima komentarisao činjenice o svom predmetu”, kaže Stojanović i dodaje da odbrana smatra da predsjednik Boračke organizacije RS-a nije prekršio nijednu od mjera zabrane.

Kako kaže Stojanović, Tužiteljstvo je navelo četiri Savčićeva istupa u kojima je prekršio mjere, a sva četiri su zabilježena nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

“Riječ je o dva nastupa Savčića na Radio-televiziji RS-a u julu, i još nekim nastupima na drugim medjima”, rekao je Stojanović.

Savčić je za RTRS 22. jula govorio da se Inzkova odluka mora odbaciti.

“Nikada nismo osporavali da se desio zločin i da smo i sami tražili da oni koji su odgovorni za to odgovaraju, ali ne možemo da prihvatimo nešto što se apsolutno nije desilo i što nije tačno i da sami sebe osudimo za nešto što nije činjenično stanje, niti se može bilo čime dokazati”, kazao je, između ostalog Savčić.

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 22. juna 2020. godine. Savčiću je izrečena zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) od 31. decembra 2019. Savčić je odbacio odgovornost za zločin. Tvrdi da se nije nalazio na mjestu zločina, kako je napisano u optužnici.

„U to vrijeme moja jedinica vodi intenzivna vojna dejstva na Treskavici. U Novoj Kasabi, gdje je naša kasarna, 13. jula se nalazi 12 vojnika. Oni su potpuno okrenuli priču. Ja nisam bio na toj teritoriji na kojoj Tužilaštvo tvrdi“, izjavio je Savčić za Radio Slobodna Evropa.

Savčić je tada naveo da je sedam-osam godina bio angažiran i kao istražilac na jednom predmetu Sekretarijata Haškog tribunala, te da ima čistu ratnu prošlost.

Bivši zapovjednik VRS-a Savčić bio je svjedok odbrane tokom suđenja Ratku Mladiću, kojega je Haški sud osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u BiH.

RSE, Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno