14.9 C
Mostar

OSMANI I PENDAROVSKI izrazili rezerve prema inicijativi ‘Otvoreni Balkan’

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ponovo govorila o uticaju Rusije na region preko „svoje odskočne daske, Srbije“.

Ona je 15. decembra, nakon sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, koji boravi u poseti Prištini, rekla da se Kosovo i region suočavaju sa rizikom zbog destabilizujućih tendencija Rusije putem Srbije.

“Kosovo je posvećeno ne samo odbacivanju zlonamernih uticaja, već i saradnji sa našim partnerima na sprečavanju takvih destabilizujućih uticaja. Region treba da preduzme konkretne korake ka evropskim integracijama, ali i dugoročnom miru i stabilnosti. Nanosi se šteta ako se uticaj Rusije poveća preko njene odskočne daske, Srbije“, rekla je Osmani.

Predsednica Osmani je ponovila i da regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“nije izgrađena na osnovnim principima regionalne saradnje, te dodala da šest država Zapadnog Balkana nemaju jednak tretman u toj inicijativi.

„Sve dok Srbija ne tretira Kosovo ravnopravno u regionalnim inicijativama, vidimo da Srbija želi da proširi svoje hegemonističke interese”, rekla je Osmani uz napomenu da Kosovo ima rezerve prema toj inicijativi jer može da odloži evropske integracije.

I predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je izrazio rezreve prema „Otvorenom Balkanu“ uz objašnjenje da ta inicjativa ne može biti uspešna ukoliko ne obuhvati sve zemlje Zapadnog Balkana.

Regionalnu inicijativu “Open Balkan” (Otvoreni Balkan) su 2019. godine, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makednonije Edi Rama i Zoran Zaev. Do jula ove godine ova inicjativa je bila poznata pod neformalnim nazivom “Mini-Šengen”.

„ Ja sam bio prvi političar koji je izrazio rezerve oko te inicijative. Nešto nedostaje ovoj inicijativi, umesto šest država, uključeno je samo tri. Dok ova inicijativa ne uključi sve države, neće biti uspeha. Moj stav je da Otvoreni Balkan može da bude samo jedno od sredstava za poboljšanje regionalne trgovinsko-ekonomsko saradnje ali ne i političke”, rekao je Pendarovski.

Severna Makedonija podržava dijalog Kosova i Srbije

Takođe, Pendarovski je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da bi Kosovo i Srbija trebali da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, koji se vodi u Briselu posredstvom Evropske unije(EU).

„Znamo da je proces težak i komplikovan, ali zemlje regiona sa dobrim namerama podržavaju rešavanje spora. Severna Makedonija će podržati konačni sporazum dve zemlje jer će, po našem mišljenju, doprineti stabilnosti u regionu“, rekao je on.

Kosovo i Srbija vode dijalog na tehničkom nivou od 2011. godine, a od 2012. je podignut i na viši politički nivo. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma ali mnogi od njih nisu realizovani na terenu.

Dijalog je više puta tokom svih ovih godina prekidan.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) je 7. decembra, nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem, ocenio da je “besmisleno” organizovati novu rundu dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou, kada nema naznaka da su strane spremne da napreduju u procesu.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno