23.8 C
Mostar

PREDSTAVNIČKI DOM SAD USVOJIO ZAKON o blokiranju kineskog uvoza zbog Ujgura

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je dvostranački zakon kojim se osigurava da se uvoz iz kineske regije Xinjiang ne obavlja zbog prisilnog rada i zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura.

Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada usvojen je jednoglasno izglasavanjem kasno 14. decembra, poslavši ga u Senat, gdje se očekuje da će biti odobren prije nego što dobije potpis predsjednika Joea Bidena.

Zakon je usvojen nakon što su se poslanici složili oko kompromisne formulacije kojom su eliminisane razlike između zakona unesenih u Dom i Senat.

“Slažemo se s Kongresom da se može i mora poduzeti radnja da se Narodna Republika Kina smatra odgovornom za genocid i kršenje ljudskih prava i da se pozabavimo prisilnim radom u Xinjiangu”, rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki u izjavi.

Sjedinjene Države optužuju kinesku vladu da vodi logore za Ujgure i druge muslimanske grupe u Xinjiangu, gdje se prisilni rad koristi za proizvodnju svega, od tekstila do solarnih panela.

UJGURSKI TRIBUNAL: Kina počinila genocid u provinciji Sinđijang

Sjedinjene Države, neke druge zapadne zemlje i grupe za ljudska prava optužuju Kinu da je počinila genocid nad Ujgurima i drugim muslimanskim grupama kroz masovno interniranje, prisilni rad, kontrolu stanovništva i eliminaciju vjerskih uvjerenja i kulture manjina. Kina poriče optužbe, rekavši da vodi “kampove za prevaspitanje” za borbu protiv islamističkog ekstremizma.

Ujgurski zakon je bio u zastoju mjesecima zbog prepirke između republikanaca i demokrata u Domu i Senatu.

Republikanci su optužili Bajdenove demokrate da odugovlače sa usvajanjem zakona jer bi to zakomplikovalo predsjednikovu agendu o obnovljivim izvorima energije. Veliki dio svjetskih solarnih panela proizvodi se u Xinjiangu.

Republikanci su također optužili demokrate da su se povinovali lobiranju američkih korporacija, kao što su Apple i Nike, koje navodno profitiraju od prisilnog rada u Xinjiangu. Demokrate su odbacile obje optužbe.

Bijela kuća je saopštila da je već poduzela mjere protiv Kine zbog situacije u Xinjiangu i da će nastaviti raditi u zemlji i inostranstvu kako bi spriječila upotrebu prinudnog rada.

KAKO JE KINA POSTALA SILA na prostorima bivšeg SSSR-a

“Administracija će blisko sarađivati s Kongresom na implementaciji ovog zakona kako bi se osiguralo da globalni lanci nabavke budu oslobođeni prisilnog rada, dok će istovremeno raditi na ključnim lancima snabdijevanja na kopnu i na trećoj obali, uključujući poluvodiče i čistu energiju”, saopštila je Bijela kuća.

RSE, uz izvještavanje Reutersa; foto: yalibnan.com
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno