15.5 C
Mostar

PEACH: Britanija neće dozvoliti urušavanje Oružanih snaga BiH

Vlada Velike Britanije (VB) će i dalje pružati punu podršku i pomoć Ministarstvu odbrane (MO) Bosne i Hercegovine (BiH) i Oružanim snagama (OS) BiH i neće dozvoliti njihovo urušavanje, poručio je specijalni izaslanik VB za Zapadni Balkan Stuart Peach u srijedu, 15. decembra u Sarajevu.

To je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, nakon što je Peach razgovarao sa Sifetom Podžićem, ministrom odbrane BiH i Senadom Mašovićem, načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH.

General Peach je, kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora naglasio da Vlada Velike Britanije čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jedinstvene Oružane snage.

„Jedinstvene Oružane snage su se nebrojeno puta do sada dokazale kako u međunarodnim misijama tako i u drugim aktivnostima u zemlji i regiji“, rekao je Peach.

U saopštenju se dodaje da je Peach obavljajući ranije dužnosti predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a kroz susrete sa ministrom odbrane BiH i načelnikom ZŠ OS BiH upoznat sa stanjem u MO i OS BiH.

Ističe se da je tema razgovora bila trenutna politička kriza u BiH i njen uticaj na odbrambeni sistem naše zemlje.

Sastanku su prisustvovali i britanski ambasador u BiH Matthew Field i vojni ataše u BiH pukovnik Scott Tait.

Specijalni izaslanik Velike Britanije sastao se u srijedu, 15. decembra i sa predstavnicima opozicionih političkih partija u BiH.

Dan ranije, u utorak, 14. decembra, Stuart Peach razgovarao je i sa članovima Predsjedništva BiH, te visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

U videoporuci povodom boravka u BiH, Peach je u srijedu poručio građanima da Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava.

Stuart Peach je na poziciju specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan imenovan početkom decembra.

U saopštenju nakon imenovanja iz Vlade Velike Britanije saopšteno je da će u BiH Stuart biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče Srbije i Kosova, on će sarađivati sa partnerima Velike Britanije na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije.

RSE, foto: Ministarstvo odbrane BiH
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno