23.8 C
Mostar

ZASTOJ?: Palmer i Eichhorst odgodili posjetu BiH

Nova, treća runda pregovora o reformi izbornog zakonodavstva odgođena je,  saznaje politicki.ba.

Međunarodni posrednici, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst trebali su ovog vikenda doputovati u Sarajevo.

No, kako je za politicki.ba rečeno, dolazak je odgođen do daljnjeg.

Najavljeno nam je i da će javnost ubrzo i zvanično biti informirana o ovoj odluci.

Direktorica u Evropskom servisu za diplomatsku službu i specijalni američki izaslanik za izbornu reformu najavili su svojim sagovornicima sastanke već u subotu.

Kako saznajemo, susreti su se trebali odvijati u Tarčinu.

Atraktivna lokacija u ovom predgrađu Sarajeva izabrana je i kako bi se razgovori mogli odvijati u opuštenijoj i ugodnijoj atmosferi, u nadi da bi se dogovor mogao postići.

Plan je bio da vikend sastanci budu finiš u dogovor o modalitetima za promjene Izbornog zakona i Ustava BiH. Posrednici su bili procijenili da su njihovi sagovornici ipak blizu rješenja.

No, odluka skupštine entiteta RS da se krene u otimanje nadležnosti Bosne i Hercegovine u oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i – posebno – odbrane, te najava Socijaldemokratske partije da će odlučiti da li da nastavi s pregovorima u situaciji rastuće krize koju generira Milorad Dodik, stavila je do znanja da su šanse za dogovor o promjenama izborne regulative – nikakve.

Nejasno je da li će se i kada organizirati nova runda pregovora.

Ako do toga dođe, onda bi mogla uslijediti jedino iza Nove godine.

Rok koji je međunarodna zajednica postavila za dogovor o izbornim reformama je kraj januara.

On je postavljen u skladu s iskustvima promjena Ustava BiH u slučaju Brčko Distrikta.

Jedini, do sada, amandman na Ustav BiH donesen je u roku od osam sedmica. U tom periodu provedena je i javna rasprava o amandmanu i on je, potom izglasan u Parlamentu BiH.

Obzirom da se izbori naredne godine trebaju raspisati u maju, januar kao rok za sva usaglašavanja, te definiranje rješenja koja će biti poslana poslanicima, ali i za javnu raspravu, realni je krajnji rok.

Ipak, kriza koju generira Dodik ne samo da je obesmislila pregovore o izbornoj reformi, već je pod sve veći upitnik dovela i to da li će se opći izbori naredne godine održati.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno