15.5 C
Mostar

OTKAZANI SASTANCI VUČIĆA sa ambasadorima Rusije i Kine

Sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i ambasadorkom Kine Čen Bo, koji su bili zakazani sa utorak, 28. septembar, otkazani su, piše RSE.

Iz Predsedništva Srbije nije naveden razlog otkazivanja. O novim termina susreta, kako je rečeno, mediji će biti naknadno obavešteni.

Vučić je trebalo da se sastane prvo sa ruskim ambasadorom u 9 sati, a potom u 11 časova i sa kineskom ambasadorkom. Nije bilo navedeno šta je povod za ove sastanke.

Prethodnog dana, 27. septembra, Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte koji su zatražili “deeskalaciju krize” na severu Kosova.

Na sastanku sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vučić je “objasnio poziciju Srbije”, navedeno je u saopštenju njegovog kabineta.

“Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana”, rekao je Vučić.

Protest Srba s Kosova, nezadovoljnih odlukom kosovskih vlasti o zameni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu. Srbi na severu Kosova blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak, a na terenu su specijalne jedinice kosovske policije.

Predstavnici Srbije optužuju Kosovo da je uvođenjem recipročne mere skidanja srpskih tablica prekršilo odredbe sporazuma u Briselu, koji su dve strane postigle uz posredovanje Evropske unije.

Iz Prištine, sa druge strane, poručuju da deluju upravo u skladu sa sporazumom.

Zbog situacije na severu Kosova, Vojska Srbije je u stanju povišene borbene gotovosti, a njene borbene letelice su proteklih dana u više navrata nadletale oblast kod prelaza Jarinje.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko bili su 26. septembra sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem u obilasku dela snaga Vojske Srbije koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u vojnoj bazi “Rudnica”, u blizini Raške, na pravcu ka graničnom prelazu Jarinje.

Navedeno je da je razlog ove posete “kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju”.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno