23.8 C
Mostar

KOMŠIĆ: Povlačenje saglasnosti za Oružane snage BiH i VSTV je krivično djelo pobune

Bez saglasnosti parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) ne može povući saglasnost na sporazum o formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u utorak, 28. septembra.

“Ne može se u Narodnoj skupštini RS ništa povući jer sve te institucije formirane su nakon što je većina u Parlamentu BiH njihovo formiranje izglasala, uključujući i SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata)”, rekao je Komšić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD-a izjavio je 27. septembra da se moraju odbaciti svi sporazumi koji su štetni po interese RS.

“Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući našu saglasnost iz sporazuma o vojsci i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću”, rekao je Dodik.

Međutim, Komšić naglašava da se takva odluka ne može donijeti bez Parlamenta BiH.

“Osim toga, to je krivično djelo pobune”, kazao je Komšić komentarišući izjave Dodika da postoji želja da se predloži da se kroz “rušenje” Zakona o Oružanim snagama BiH u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske.

Oružane snage BiH formirane su prije 2005. godine spajanjem Vojske bosanskohercegovačkih entiteta Federacije BiH i RS.

Njihovom formiranju prethodila je reforma odbrane u BiH koja je provedena 2004. godine. Tada su ukinuta entitetska ministarstva odbrane i entitetske vojske, te formirane jedinstvene Oružane snage BiH.

Ovo nije prvi put da Dodik daje slične izjave. 12. maja ove godine izjavio je da je “vrlo brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku Republike Srpske”.

Prema zakonskoj regulativi VSTV BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine, čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa i i regulatorno tijelo na nivou BiH koje uspostavlja etičke i profesionalne standarde za pravosudnu profesionalnu zajednicu, navodi se u zakonu kojim je uspostavljeno 2004. godine.

Dodik je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske o tim, i drugim bitnim pitanjima za ovaj entitet, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, konsenzus mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno