14.9 C
Mostar

TUŽILAŠTVO BIH ne smatra se odgovornim za bijeg Milomira Savčića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) se, kao stranka u postupku, ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje Milomira Savčića, optuženog za ratne zločine, do donošenja odluke o pritvoru po prijedlogu Tužilaštva, navodi se u saopštenju iz ove pravosudne institucije.

“U predmetu protiv optuženog Savčić Milomira zbog kaznenog djela genocid iz članka 171. KZ-a BiH, prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je dana 02.08.2021. godine podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa štampanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda”, navodi se u saopštenju.

PRESRETNUTI RAZGOVORI MILORADA KOJIĆA I MILOMIRA SAVČIĆA: “Otiđi, daj izjavu, Gordana se protivi tvom hapšenju”

Podsjećaju da je postupajući tužilac na ročištu koje je Sud održao 9. avgusta, u prisustvu Savčića i njegovog advokata, detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora, nakon čega je Sud upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu pritvora biti naknadno obaviješteni. Tvrde da su oni istog dana zaprimili rješenje o određivanju pritvora.

U Tužilaštvu napominju da su sa detaljima upoznali i Kancelariju visokog predstavnika u BiH.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) i bivši general Vojske Republike Srpske (VRS), trebao je biti priveden 9. avgusta, ali Sudska policija BiH ga nije pronašla na adresi stanovanja.

Naredni dan, 10. avgusta, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Za šta se tereti Savčić?

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid.

Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 22. juna 2020. godine. Savčiću je tada izrečena zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno