16.6 C
Mostar

OTVORENO PISMO SUPERVIZORU ZA BRČKO da zabrani izložbu Handkeovih slika

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo supervizoru za Brčko distrikt Michaelu Scanlanu u kojem traži zabranu izložbe slika i fotografija o Peteru Handkeu.

Radi se o dobitniku Nobelove nagrade za književnost, piscu čije ime budi kontroverze zbog podrške koju je pružao haškom optuženiku i bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, ali i zbog negiranja zločina u Srebrenici, kojeg je Međunarodni sud u Hagu označio kao genocid.

U pismu, upućenom 21. decembra, navodi se da “prevencija i borba protiv genocida nije samo politička opcija”.

“To je međunarodno pravna obaveza. Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid veličanjem negatora genocida predstavlja zločin. Zato je izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu anticivilizacijska nagrada negatoru genocida koja podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi”, ističe se u pismu.

Dodaje se da “žrtve genocida zaslužuju Brčko koje neće negatore nagrađivati i veličati”.

Protiv Nobela Handkeu: #BosniaWarJournalists

“Nemojte dozvoliti da Brčko izgubi svoju značajnu reputaciju. U ime toga suspendirajte izložbu i zabranite promociju Petera Handkea i tako ostanite na tragu hrabre švedske doktorice i novinarke Christine Doctare koja je u znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu vratila Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988. i odmah poslije toga postala počasna članica našeg Internacionalnog ekspertnog tima”, navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada upućenom supervizoru za Brčko distrikt Michaelu Scanlanu.

Organizator izložbe je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” iz Brčkog i Konzervativni klub iz tog grada.

Dragan Tomić, predsjednik SPKD Brčko kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako će izložba biti postavljena 23. decembra u okviru obilježavanja 30 godina od obnove rada SPKD “Prosvjeta” i obilježavanja 9. januara, koji se u bh. entitetu Republika Srpska obilježava kao dan Republike Srpske.

Ovaj dan je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Ne vidim šta može biti sporno, gospodin Handke je dobio Nobelovu nagradu. Mi nismo politička partija, nas interesuje kultura i mislim da to su to univerzalne vrijednosti”, kaže Tomić za RSE. Tomić navodi i da će izložba biti održana.

Skupština distrikta Brčko je 30. juna 2005. usvojila Rezoluciju o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici.

Brčko Distrikt BiH Odlukom Međunarodnog arbitražnog suda je uspostavljen 8. marta 2000. kao posebna administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini.

Ima gradonačelnika, Vladu i Skupštinu, sudsku vlast i policiju.

RSE, foto: Radivoje Pavicic/AP
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno