28.9 C
Mostar

PUTIN OKRIVIO ZAPAD za pojačane tenzije u Evropi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je okrivio Zapad za eskalaciju tenzija u Evropi, rekavši da je pogrešno procenio ishod Hladnog rata.

Obraćajući se visokim vojnim zvaničnicima u utorak, 21. decembra, Putin je rekao da će Rusija “adekvatno” odgovoriti na bilo kakvu agresiju koja dolazi sa Zapada i da će dalje razvijati svoju vojsku.

„Zašto su proširili NATO i odustali od ugovora o protivraketnoj odbrani? Oni su krivi za ovo što se sada dešava, za tenzije koje rastu u Evropi“, rekao je Putin.

Posle onoga što su smatrale pobedom u Hladnom ratu, prosuđivanje Sjedinjenih Američkih Država je pomućeno euforijom, rekao je, što ih je dovelo do loših političkih izbora.

ahtevajući da NATO odbije da primi bivšu sovjetsku republiku u članstvo i garantuje da tamo neće biti raspoređeno oružje ili trupe, podseća agencija Rojters.

ZVANIČNI DOKUMENT MOSKVE: Da li Rusija prepušta zemlje Zapadnog Balkana NATO-u?

Putin je rekao da se nada konstruktivnim razgovorima sa Vašingtonom i Briselom o ruskom zahtevu za bezbednosnim garancijama, jer postoje znakovi da je Zapad spreman da radi na tom pitanju.

“Oružani sukobi i krvoproliće apsolutno nisu nešto što bismo izabrali, ne želimo takav scenario“, rekao je Putin.

Predlozi Rusije nisu ultimatum, naveo je Putin i dodao da nema gde da se povuče oko Ukrajine.

Govoreći na istom sastanku, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao da su Sjedinjene Države rasporedile oko 8.000 vojnika u blizini ruskih granica i da su, zajedno sa saveznicima iz NATO-a, njihovi strateški bombarderi preletali u blizini Rusije.

Pokušaji NATO-a da uključi ukrajinsku vojsku u aktivnosti alijanse predstavljaju bezbednosnu pretnju, rekao je Šojgu.

Ranije u utorak, visoki ruski diplomata rekao je da su kontakti između Moskve i Vašingtona već počeli po pitanju bezbednosnih garancija koje Rusija traži, i da postoji mogućnost da će se razgovorima doći do međusobnog razumevanja, javlja agencija Rojters.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno