23.8 C
Mostar

PORUKA KOMŠIĆA IZ SLOVENIJE: Obnoviti evropske integracije kroz zastupanje jednakopravnosti svih građana BiH

Predsjedavajući Komšić istakao je da proširenje na Zapadni Balkan ima smisla, samo ako će to uistinu značiti i uspostavljanje Evropskih vrijednosti i principa na Zapadnom Balkanu, kao i poštivanje temeljnih tekovina demokratije u civiliziranom društvu.

Dijelim vaše mišljenje da, u svijetlu evropskih vrijednosti, primarna aktivnost država Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine treba biti usmjerena na razvoj potpune i stabilne demokratije, zaštitu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, što sve zajedno treba činiti kroz sistem vladavine prava.

Podržavam nužnost za odlučnim naporima ka regionalnoj stabilnosti koja treba poslužiti Zapadnom Balkanu i nekim državama članicama Evropske unije da usklade bilateralne odnose, u kojima još uvijek zapaženo mjesto ima nasljeđe rata na našim prostorima.

Bosna i Hercegovina ostaje opredjeljena za svoj evropski put uprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana. Pozivam države članice Europske unije da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji trebaju svoju budućnost da vide u svojoj zemlji.

Smatram da se moraju prevazići unutrašnje nesuglasice kako bi evropske vrijednosti i evropske standarde doveli u Bosnu i Hercegovinu i omogućili našim građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog evropske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s dostignućima savremene civilizacije.

NA BRDU KRAJ KRANJA: Španija za stolom sa Kosovom

Da bi tako nešto bilo moguće, očekujem od Evropske unije da ne odustaje od vlastitih vrijednosti, principa i standarda u svim zemljama Zapadnog Balkana, jer bi odustajanje od tih vrijednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posljedice i u samoj Evropskoj uniji.

Zato je važno da sa današnjeg Samita pošaljemo važnu poruku – da Zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema evropskim vrijednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tome pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku – rekao je Komšić

Predsjedavajući Komšić posebno je naglasio da je Bosna i Hercegovina potpisnica Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market CRM).

U tome smislu pozdravio je ključnu i historijsku ulogu EU, jer se Zajedničko regionalno tržište bitno razlikuje od drugih regionalnih inicijativa, zbog odlučnosti EU da za Zapadni Balkan izdvoji proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina.

Smatram da je ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima EU, od velike važnosti za poboljšanje životnog standarda kao i za napredak čitave regije ka Europskom putu. Bosna i Hercegovina cijeni sveobuhvatnost ovog regionalnog projekta koji se provodi kroz Berlinski proces. Pozdravljam ključnu ulogu Europske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država Zapadnog Balkana sa specijaliziranim regionalnim institucijama popout CEFTA, Vijeća za regionalnu suradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan. Smatram ovaj potez Europske unije historijskim, jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU, kapacitiranosti pomenutih regionalnih organizacija i proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina – poručio je Komšić.

SB, Foto: Vlada Republike Slovenije
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno