15.5 C
Mostar

PREDSTAVNIČKI DOM USVOJIO Bidenov predlog zakona o socijalnoj zaštiti i klimi

Zakonski predlog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena o izdvajanju 1.750 milijardi dolara za socijalnu zaštitu i borbu protiv klimatskih promena usvojen je 19. novembra u Predstavničkom domu i prosleđen Senatu, gde će se pregovori nastaviti.

Predstavnički dom usvojio je meru sa 220 glasova za i 213 protiv, a glasanje je bilo odloženo nakon što je lider republikanske manjine, Kevin Makarti, koji se protivi zakonu, čitave noći držao govor.

Sudbina zakona je neizvesna u Senatu, gde su demokrate Džo Menčin i Kirsten Sinema, centristi, izrazili zabrinutost zbog cene i obima nekih programa.

Zakonski predlog je bio značajno smanjen u odnosu na prvobitni plan demokrata koji je predviđao izdvajanje čak 3.500 milijardi dolara, ali je cilj zakona i dalje se ulože milioni dolara u prosvetu, niže troškove zdravstvene zaštite i borbu protiv klimatskih promena.

Lider republikanaca Kevin Makarti protekle noći je govorio rekordnih osam i po sati, navodeći spisak republikanskih pritužbi – od kojih su se neke odnosile na zakon a neke ne – i povremeno nadvikivao sa demokratama u Predstavničkom domu koji su otvoreno izražavali neslaganje sa njegovim tvrdnjama.

Prema procenama kongresne Kancelarije za budžet, federalni budžetski deficit će se zbog zakona povećati za 367 milijardi u narednih 10 godina, ali bi novi prihodi, posle planiranih promena u prikupljanju poreza, mogli da do 2031. godine donesu u budžet 127 milijardi.

Bela kuća procenjuje da će promene u radu Poreske službe doneti 400 milijardi dolara dodatnih prihoda, a da će se zahvaljujući zakonu deficit smanjiti za 121 milijardu u narednih deset godina.

Kongres je ove nedelje usvojio zakon o obnovi infrastrukture, u vrednosti od 1.000 milijardi dolara.

RSE, Foto: RSE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno