23.8 C
Mostar

ARMENIJA I AZERBEJDŽAN PRISTALE na pregovore u Briselu

Lideri Armenije i Azerbejdžana sastat će se sredinom decembra u Briselu kako bi razgovarali o tenzijama koje su dovele do graničnih sukoba, saopštila je u petak 19. novembra Evropska unija.

“Lideri su se dogovorili da se sastanu u Briselu kako bi razgovarali o regionalnoj situaciji i načinima za prevazilaženje tenzija s ciljem postizanja prosperitetnijeg i stabilnijeg Južnog Kavkaza, što EU podržava”, rekao je glasnogovornik Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća koji predstavlja zemlje članice EU.

Sastanak će se održati na marginama samita Istočnog partnerstva EU u Briselu 15. decembra.

To je saopšteno nakon razgovora između Michela i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, kao i premijera Armenije Nikol Pashiniana u petak.

“Tokom telefonskih razgovora, armenski i azerbejdžanski lideri su se također složili da uspostave direktnu komunikacijsku liniju, na nivou odgovarajućih ministara odbrane, koja bi služila kao mehanizam za prevenciju incidenata” saopštila je EU.

Evropska unija pozvala je u srijedu obje zemlje da razdvoje svoje trupe i poštuju primirje dogovoreno prethodnog dana, nakon izvještaja da je sedam azerbejdžanskih vojnika poginulo u graničnim sukobima.

U utorak su Armenija i Azerbejdžan pristale na prekid vatre na svojoj granici nakon što ih je Rusija pozvala da se povuku iz konfrontacije nakon najsmrtonosnijeg sukoba od prošlogodišnjeg rata oko enklave Nagorno-Karabah u kojem je poginulo najmanje 6.500 ljudi.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno