17.7 C
Mostar

PROTIV RADOVANA VELJOVIĆA IZ FOČE podignuta optužnica za ratni zločin

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radovana Veljovića iz Foče koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Foče, javlja RSE.

Veljović se tereti da je tokom rata kao pripadnik Vojske Republike Srpske na području Foče 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Foče, saopšteno je iz Tužilaštva.

U sklopu optužnice, Tužilaštvo je predložilo izricanje mjera zabrane Veljoviću, kako bi se obezbijedilo nesmetano odvijanje sudskog postupka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

VIDEO │U BIH OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN, u Novom Sadu ugledan ljekar

Izrečeno 19 presuda za zločine na području Foče

Veljović je uhapšen u srijedu, 15. septembra, zbog sumnje da je tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje.

Pomoć u hapšenju pružili su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske a nakon lišenja slobode, Veljović je predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

U vrijeme rata u BiH, u Foči su na nekoliko lokacija poput sportske sale “Partizan” u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene. Prema procjenama u BiH je silovano oko 20.000 žena.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je po prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno