28.9 C
Mostar

SKANDALOZNO: Bivša kandidatkinja desničarskih Dveri na čelu Filmskog centra Crne Gore

Vlada Crne Gore je za direktoricu Javne ustanove Filmski centar Crne Gore imenovala Aleksandru Božović, raniju kandidatkinju desno orijentisane stranke Dveri na izborima u Srbiji.

Pod djevojačkim prezimenom Mandarić, ona je bila na izbornoj listi te partije 2012. godine.

U obrazloženju svoje odluke Vlada navodi “da se radi o afirmisanom stvaraocu i stručnjaku u oblasti kulture, odnosno kinematografije”, a osim da je po obrazovanju menadžerka u kulturi i umjetnosti, ne navodi se poslovna biografija nove direktorice.

Nejasno je i da li je Božović državljanka Crne Gore, pa je Radio Slobodna Evropa o tome poslao upit Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Aleksandru Božović je za direktorsku funkciju predložilo Ministarstvo prosvjete, nauke kulture i sporta (MPNKS), na čelu sa Vesnom Bratić.

I sama ministarka Bratić je nakon izbora na tu funkciju bila na udaru javnosti zbog objava na Fejsbuku u kojima nije sporila da je srpski nacionalista, označavajući sebe terminom “žena-četnik”.

Vesna Bratić je za ministarku u Vladi Zdravka Krivokapića izabrana 4. decembra, glasovima nove parlamentarne većine koju čine prosrpski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su saopštili da je Bratić razriješila direktora Filmskog centra Sehada Čekića jer joj se “imenom i prezimenom ne uklapa u njen srpski svet”.

Navode da je novoimenovana direktorica “skromnih kvalifikacija i referenci” poznata po vezi sa ultra-nacionalističkom strankom Dveri Boška Obradovića, te da je bila savjetnica direktora Kulturnog centra Novoga Sada Andreja Fajgelja, poznatog, kako kažu, po profašističkim stavovima.

“Kulturna scena Crne Gore nije privatni posjed Vesne Bratić, stoga tražimo od Vlade i njenog predsjednika da pod hitno razriješi juče imenovanu direktoricu Filmskog centra”, saopšteno je iz Komisije za prosvjetu, kulturu i medije DPS-a.

Povodom najave o imenovanju Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore, iz Udruženja filmskih producenata i reditelja su saopštili da su zabrinuti zbog mogućnosti da na tu poziciju dolazi neko ko ne poznaje dovoljno kontekst filmske produkcije u Crnoj Gori, i čija radna biografija ne ukazuje na stručnost i iskustvo koji bi zaslužili najodgovorniju poziciju crnogorskog filma.

RSE, Foto: Savo Prelević/RFE

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno