36.6 C
Mostar

RADOVAN VELJOVIĆ optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje u Foči tokom rata, negirao krivicu

Radovan Veljović, koji je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine(BiH), tokom 1992. godine, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, u utorak, 12.oktobra.

Veljović je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Uhapšen je 15. septembra zbog sumnje da je tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je tokom 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS na području Foče, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Navedeni osumnjičeni se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja” navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Pomoć u hapšenju pružili su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

U vrijeme rata u BiH, u Foči su na nekoliko lokacija poput sportske sale “Partizan” u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene. Prema procjenama u BiH je silovano oko 20.000 žena.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je po prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

Foto: RSE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno