23.8 C
Mostar

VOJIN MIJATOVIĆ: SDP više neće čekati nikoga

Predsjednik SDP BiH će kako kaže poslati pismo sa konkretnim informacijama o ugrožavanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini svim strankama članicama Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista.

SDP BiH više neće čekati nikoga jer je ugrožen Ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Juče smo zaključili i krećemo u akciju, kazao je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

“Tražimo hitnu reakciju svih zemalja članica PIC-a! Tražimo od članica Socijalističke Internacionale potpunu izolaciju svih političkih aktera koji narušavaju Ustavno-Pravni poredak BiH”, rekao je Mijatović, te najavio 25.novembra veliki skup u Brčkom za državu BiH.

Predsjednik SDP BiH će kako kaže, poslati pismo sa konkretnim informacijama o ugrožavanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini svim strankama članicama Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista. Ovo će, navodi ujedno biti  i poziv za hitnim reagovanjem svih članica kroz institucije Evropske unije u smjeru zaštite suvereniteta Bosne i Hercegovine i poduzimanja mjera na sankcionisanju svih antidržavnih i antievropskih snaga u Bosni i Hercegovini.

“SDP BiH će tražiti hitno održavanje odvojenih sastanaka sa Visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Christianom Schmidtom i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johannom Sattlerom sa ciljem zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, provedbe Dejtonskog sporazuma, sankcionisanja onih koji javno i otvoreno krše Ustav i sporazum, razmjene informacija o mogućim, nužnim sankcijama Evropske unije za sve dužnosnike koji krše Dejtonski sporazum i osporavaju presude međunarodnog suda za ratne zločine i Evropskog suda za ljudska prava”, kaže Mijatović.

Dodaje da će u isto vrijeme SDP BiH zatražiti održavanje hitnih sastanka sa ambasadorima država svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kako bi ih upozorili na moguće posljedice Dodikove retorike koja bi mogla izazvati reakciju nacionalista koji čekaju svoju priliku za obračun na svim stranama. Zbog adekvatnog odgovora na novonastalu situaciju, SDP BiH će  formirati Odbor za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kojeg će činiti eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti.

“Zaključeno je kako će SDP BiH u sklopu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom organizovati skup sa kojeg će jasno biti poslane poruke o nedjeljivosti države Bosne i Hercegovine i nepobitnoj ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine”, rekao je Mijatović

SB, Foto: Arhiva

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno