Kako je sam objavio na svom Twitter profilu tema razgovora bile su izmjene Izbornog zakona.

“S predsjednikom Vučićem o dijalogu i napretku Zapadnog Balkana. Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornog zakona/ograničene ustavne promjene ne mogu ugroziti temelje BiH – konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštovati, a diskriminacija mora biti eliminirana”, naveo je Čović.

Negdje u isto vrijeme, premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković objavio je da je u Zagrebu razgovarao sa Metthew Palmerom, izaslanikom SAD za izborne reforme u BiH.

“S američkim izaslanikom za izborne reforme u BiH Palmerom o aktivnostima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije kako bi se postigao dogovor političkih aktera u Bosni i Hercegovini o Izbornom zakonu. Hrvatska želi konstruktivno pomoći. Važno je da sva tri konstitutivna naroda budu legitimno zastupljena u najvišim institucijama Zastava Bosne i Hercegovine”, naveo je Plenković.

Nije teško zaključiti da Plenković lobira za ono što Čović želi: legitimno predstavljanje.

No, dok Čović lobira u Beogradu, gdje ga Vučićevi mediji nazivaju ‘ključni čovek’, njegov partner Milorad Dodik putuje u Zagreb.

Član Predsjedništva BiH trebao bi se sastati sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Od ranije je poznato da Milanović podržava Dodika. Tema je izborna reforma.

Zanimljivo je da je prije nekoliko dana Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Dodika ne može spasiti ni Vučić ni bilo ko drugi osim HDZ-a, odnosno usvajanje Čovićevih zahtjeva kada je u pitanju izborna reforma.

Raport.ba, Foto: YouTube