26.6 C
Mostar

RECEP TAYYIP ERDOGAN stigao u Sarajevo

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je u Sarajevo u pratnji supruge i šire delegacije među kojom su i dva ministra.

Erdogan u Sarajevo dolazi u sklopu službene posjete gdje je planiran susret sa članovima Predsjedništva BiH, a ono što je interesantno je i najava prisustva sastanku Milorada Dodika, koji je u posljednjih nešto više od mjesec dana bojkotovao rad te institucije nakon Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Prije polaska za Sarajevo Erdogan je na istanbulskom aerodromu održao press konferenciju gdje je govorio između ostalog i o terorističkom napadu u Kabulu, odnosima s Angelom Merkel i drugim svjetskim pitanjima.

Prva lokacija koju će posjetiti je šehidsko mezarje Kovači gdje je ukopan prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović. Erdogan inače svaku posjetu našoj državi koristi i za posjetu mezaru Alije Izetbegovića.

Potom će uslijediti ceremonija otvaranja obnovljene Baščaršijske džamije, što je finansirala Turska, a nakon toga dio privatnog programa. Naime, planirano je da Erdogan sa suprugom prisustvuje vjenčanju kćerke Bakira Izetbegovića Jasmine. Vjersko vjenčanje održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a građansko u hotelu Evropa.

U večernjim satima Erdogan će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, gdje je planirana i večera, ali i obraćanje medijima.

Erdogan je posljednji put u našoj zemlji boravio u ljeto 2019. godine. Nakon posjete BiH otputovat će u Crnu Goru.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno