14.9 C
Mostar

RUSIJA I BJELORUSIJA održavaju padobranske vježbe u blizini belorusko-poljske granice

Ruski i beloruski padobranci održali su u petak vežbe u zapadnoj Belorusiji u blizini njene granice sa Poljskom, saopštila su ministarstva odbrane tih zemalja, a prenosi Rojters.

Padobranske vežbe održavaju se u trenutku velikih napetosti na belorusko-poljskoj granici, gde hiljade migranata danima pokušavaju da uđu u Poljsku, članicu Evropske unije (EU).

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se ruski padobranci koji učestvuju u vežbi vratiti u svoje stalne baze kada se vežbe završe, prenela je agencija RIA.

Zvanični Brisel optužuje Belorusiju da ohrabruje hiljade ljudi koji beže iz ratom razorenih delova sveta da pokušaju da pređu njene granice i uđu u na prostor EU, u znak osvete za sankcije koje su uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

Evropska komisija je ranije najavila da da će sankcije prema Belorusiji biti proširene “veoma brzo” početkom sledeće sedmice, uključujući i mogućnost sankcioniranja avio-kompanija koje “olakšavaju trgovinu ljudima prema Minsku, a zatim prema granici EU-Belorusija”.

Beloruska avio-kompanija Belavia saopštila je 12. novembra da neće dozvoliti građanima Iraka, Sirije i Jemena da se ukrcaju na letove iz Turske na zahtev turskih vlasti.

RSE, Foto: Russian Defence Ministry/AP
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno