16.6 C
Mostar

POTPREDSJEDNIK SKUPŠTINE SRBIJE: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine

Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, Vladimir Orlić, izjavio je u petak 12. novembra na onlajn forumu okviru inicijative “Pojas i put”, da će Skupština Srbije biti pouzdan partner Narodnoj Republici Kini, unapređenjem domaćeg zakonodavstva i potvrđivanjem međunarodnih bilateralnih i multilateralnih ugovora.

“Skupština Srbije biće pouzdan partner, kako daljim unapređivanjem domaćeg zakonodavstva, tako i potvrđivanjem međunarodnih bilateralnih i multilateralnih ugovora, a sve u duhu našeg čeličnog prijateljstva, na koje smo ponosni”, rekao je Orlić na Forumu o medjunarodnoj pravnoj saradnji, posvećenom inovacijama i unapređenju međunarodne trgovine, u okviru kineske razvojne inicijative “Pojas i put”, prenela je agencija Beta.

Srbija je deo kineske državne inicijative “Pojas i put” sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (17 + 1) za ponovno otvaranje zapadnih trgovinskih kanala koji slede drevni Put svile kako bi Kina napajala svoju privredu.

Tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu u junu 2016. tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Si potpisali su 22 sporazuma o saradnji dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Orlić je na onlajn forumu izjavio da je sa predstavnicima kineske strane usaglašena „plava knjiga rešavanja sporova“, koja, kako je objasnio, prestavlja način rešavanja sporova kroz medijaciju „na transparentan način“ i „ kroz uvažavanje ugovornih strana“.

Orlić je ocenio da ta inicijativa predstavlja važnu strategiju za stvaranje održivog razvoja, a da su povezanost, otvorenost, inovacije, održivi razvoj, bezbednost snabdevanja energijom i hranom, izbalansiraniji regionalni razvoj i povećanje efikasnosti – važni ciljevi ove inicijative.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili 17. maja pokretanje globalnog infrastrukturnog plan koji bi povezao Evropu sa svetom, što je posljednji korak nakon dogovora s Indijom i Japanom i sličnog obećanja Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7).

Sumnjičavi prema inicijativi kineskog predsjednika Xi Jinpinga oko “Pojas i put” inicijative” čiji je cilj infrastrukturno povezati Evropu sa Azijom u cilju većeg uticaja, EU je izašla sa formalnim planom za ambiciozno “povezivanje” od 2022. godine.

“Vidimo da Kina koristi ekonomska i finansijska sredstva kako bi povećala svoj politički uticaj širom svijeta. Beskorisno je kukati zbog toga, moramo ponuditi alternative”, rekao je nemački ministar spoaljnih poslova Heiko Maas novinarima na sastanku s kolegama iz EU u Briselu.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno