23.8 C
Mostar

SARAJEVO: Protesti za Dženana Memića i Davida Dragičevića

U Sarajevu su u subotu, 11. septembra u 13 sati počeli protesti podrške grupama Pravda za Dženana i Pravda za Davida, zbog nerazriješenih smrti mladića, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banje Luke.

Hiljade građana i deseci autobusa došli su iz svih krajeva BiH kako bi dali svoju podršku porodicama.

Građani su došli ispred Narodnog pozorišta s transparentima i obučeni u majice s parolama podrške.

Višegodišnji pokušaji pravosudnih i policijskih institucija da utvrde uzrok smrti mladića, Dženana Memića i Davida Dragičevića nisu dali rezultate, zbog čega je 2019. godine slučaj preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH).

Ovo su 20. protesti, koji organizira porodica Dženana Memića, za kojeg tvrde da je ubijen 2016. godine.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila da je on ubijen. Preminuo je 15. februara 2016. godine.

Nakon preuzimanja slučaja u augustu 2019. godine, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše djevojke, koja je s njim bila u momentu stradanja, njenog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela “Crystal” Muamera Ožegovića.

Oni se terete da su od 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizovani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio ozljede opasne po život.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prethodno za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan optužila oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića, a Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta u ovom slučaju donio oslobađajuću presudu.

Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH je kao i ranije i 27. jula izreklo oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

I u predmetu stradanja Davida Dragičevića Tužiteljstvo BiH aktivno poduzima radnje dokazivanja u više segmenata, u cilju otkrivanja svih propusta koji su doveli do neefikasne istrage stradanja Davida Dragičevića, o čemu je nedavno i Ustavni sud BiH, donio odluku utvrdivši povredu ustavnih prava roditelja Davida Dragičevića na djelotvornu istragu.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Okolnosti pod kojima je umro i dalje nisu razjašnjene.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa “Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno