28.9 C
Mostar

SONJA BISERKO: “Milošević je završio jednu etapu zaokruživanja srpskih teritorija, SAD JE RIJEČ O DRUGOJ”

Beograd je apsolutno skoncentrisan na to da obesmisli sve što Crnu Goru simbolizuje kao nezavisnu, prozapadno orjentisanu državu, ocijenila je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

“O tome svjedoči većina srpskih medija koji predstavljaju ključne influensere, zajedno sa tabloidima. Tome doprinose i ljudi iz srpskih akademskih krugova koji, svojim pisanjem tome kako je Crna Gora samo teritorija, doprinose negiranju crnogorske nacije”, kazala je Biserko.

Indikativne namjere Beograda u Crnoj Gori, napominje Biserko, ogledaju se i u tome što je Demokratski front na rukovodeća mjesta u institucijama, poput Filmskog centra, uspio da postavi ljude sa strane. Na taj način, dodaje, DF nastoji da doprinese preoblikovanju crnogorskog identiteta.

SEMIR BEHRAM: Porfirivanje tenzija

Prema njenim riječima, SPC je oduvijek imala ulogu u mobilisanju Srba širom Jugoslavije tako što je oživljanjem žrtava sopstvenog naroda podigla emocije do tog nivoa da svi misle da su ugroženi.

“Ugroženost Srba je floskula kojom se služe. Kao jedina prekogranična i legitimna institucija, crkva Srbije je instrumentalizovana, pa je ustoličenje Joanikija na Cetinju bila prilika da se pokaže snaga Beograda u tom momentu”, kazala je Biserko.

Nekadašnji lider Slobodan Milošević je, kako ističe Biserko, završio jednu etapu zaokruživanja srpskih teritorija, dok je sad riječ o drugoj.

“Srbija se vratila na period prije ujedinjenja. Odrekla se svih modernizacijskih rezultata i međunarodna zajednica to počinje da shvata. “Srpski svet” je samo reciklirani termin. Iako je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da nikada nije pomenuo termin “srpski svet”, njegovi bliski saradnici poput Aleksandra Vulina sistematski i kontuirano ponavljaju tu tezu i potrebu da aktuelna generacija mora da završi proces ujedinjenja”, napominje Biserko za Gradski.me.

Ističe da, iako su SAD obuzdavale regionalne lidere, više nisu toliko dominantne u svijetu.

“To se poremetilo penetracijom Rusije. Moskva je najrelevantnija za ono što se događa u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, kao remetilački faktor koji testira Evropsku uniju i NATO. Nismo više prioritet SAD kao što smo nekad bili, ali Balkan je u sferi njihovih bezbjednosnih prioriteta, što će se pokazati na primjeru Crne Gore, jer neće dozvoliti ni rušenje, ni orentaciju u drugom pravcu”, kazala je Biserko.

Poručila je kako “srpski svet” nije samo opasnost za Crnu Goru, nego i čitav region.

“Svi su prepoznali scenario iz devedesetih, cijeli region se probudio i solidarisao sa Crnom Gorom. Druge zemlje regiona imaju veliko nepovjerenje prema Srbiji. Prisutna je strepnja od sljedećeg poteza Beograda. Hrvatska je bezbjedna jer je članica NATO-a i EU”, zaključila je Biserko.

Gradski.me, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno