14.9 C
Mostar

STATE DEPARTMENT: Zajedničko regionalno tržište ključno za prosperitet Balkana

SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača inkluzivna regionalna ekonomska integracija u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, izjavio je potrparol Stejt departmenta za Glas Amerike na upit o poziciji SAD u vezi sa inicijativom “Otvoreni Balkan” sa jedne i Berlinskog procesa sa druge strane.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija nastavljaju da rade na svojoj inicijativi “Otvoreni Balkan” koja do sada nije dobila podršku drugih balkanskih zemalja.

EDI RAMA: Njemačka podržava “Otvoreni Balkan”, konačno se uklanja granica između Albanije i Kosova

Berlinski proces je inicijativa Evropske unije i njenih članica sa ciljem unapređenja saradnje zemalja regiona Zapadnog Balkana i jačanja njegove evropske perspektive.

“Ohrabrujemo regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno”, dodaje se u odgovoru portparola Stejt departmenta

U odgovoru Stejt departmetna je navedeno i da je “stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta – koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga – ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta”.

“Zapadni Balkan je region ogromnog neiskorišćenog potencijala, oličen u viziji i naporima naroda koji tamo žive da postane uspešan i prosperitetan region, potpuno integrisan u Evropsku uniju”, zaključio je portparol Stejt departmenta.

„Otvoreni Balkan“ je novo ime inicijative za regionalnu saradnju “Mini-Šengen” kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Ime je promenjeno 29. jula na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića te premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Zorana Zaeva, u Skoplju.

Ova inicijativa se odnosi na slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti kritikovao je “Otvoreni Balkan”.

OPEN BALKAN: Kurti ponovo kritikovao inicijativu

“’Otvoreni Balkan’ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa Istoka, posebno iz Rusije i Kine, kao i Balkan otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince koji su u Srbiji, kao što svi znamo, ne samo slobodni, nego i na vlasti “, rekao je Kurti 1. avgusta, na jednom događaju u Prištini.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno