15.5 C
Mostar

STOLTENBERG poziva Beograd i Prištinu na povratak dijalogu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas (26. septembar) da je od “vitalnog značaja” da Beograd i Priština pokažu uzdržanost i vrate se dijalogu.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel takođe je pozvao Srbiju i Kosovo da smire situaciju na severu Kosova, gde lokalni Srbi već sedmi dan blokiraju dva prelaza – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Stoltenberg je nakon telefonskih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo na Tviteru da je “neophodna deeskalacija na severu Kosova”.

Dodao je i da će NATO obezbediti sigurno okruženje i slobodu kretanja svima.

Vučić: Srbija nije ugrozila mir

Predsedništvo Srbije je 26. septembra saopštilo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao u telefonskom razgovoru sa prvim čovekom Alijanse da Srbija ni jednim svojim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

“Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'”, rekao je predsednik Srbije, navodi se u saopštenju.

Vučić je ukazao da su svi “iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje ili ne bi smeli da polete” dok im to ne odobri premijer Kosova Aljbin Kurti ili neko iz međunarodne zajednice.

Vučić je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru NATO Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, i na kraju razgovora pitao koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila, danas, juče ili bilo kada.

Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala. Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova, rekao je Vučić.

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.

Borel: Srbija i Kosovo da smire situaciju na terenu

Na spuštanje tenzija na severu Kosova je 26. septembra pozvao i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borell).

“Srbija i Kosovo moraju bezuslovno da smire situaciju na terenu. Bilo kakve dalje provokacije, jednostrane ili nekoordinisane radnje su neprihvatljive”, napisao je Borel na Tviteru.

Dodao je da dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Šta se dešava na severu Kosova?

Kosovski Srbi već sedmi dan blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović obišli su 26. septembra deo snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti zbog zbivanja na Jarinju, saopštilo je danas (26. septembar) Ministarstvo odbrane.

Sa njima su i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i izaslanik ruskog ministra odbrane odbrane general-major Aleksandar Zinčenko, javio je RTS.

Savet za nacionalnu bezbednost Kosova zasedao je 25. septembra uveče, povodom nekoliko incidenata koji su se dogodili na severu Kosova.

Tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija su se do sada koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Ove tablice su južno od Ibra ukinute, odnosno prestale su da se koriste pre deset godina na osnovu Sporazuma Kosova i Srbije 2011. godine o slobodi kretanja.

Prema istom sporazumu, građani Kosova na teritoriju Srbije u poslednjih deset godina nisu mogli da uđu sa RKS (Republika Kosovo) tablicama bez probnih tablica, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati statusno neutralne KS (Kosovo) registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovor o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica.

Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno