14.9 C
Mostar

NJEMAČKA BIRA novi saziv Bundestaga

  

BTW 2021 | Deutschland vor der Wahl | Plakate der KandidatenSavezni izbori u Njemačkoj su počeli. Oko 60.000 biračkih mjesta otvorilo je svoja vrata u 8 sati ujutro. 60,4 miliona građana pozvano je da do 18 sati daju svoj prvi i drugi glas i tako odluče o budućem sastavu Bundestaga. Oko 2,8 miliona građana po prvi put izlazi na savezne izbore na kojima učesvuje ukupno 47 stranaka.

Veliki broj građana glasa putem pošte

Očekuje se da će tokom ovih izbora više ljudi nego ikada ranije glasati putem pošte. Prema podacima Saveznog ureda za izbore, ovaj put bi broj takvih birača mogao iznositi najmanje 40 posto. U 2017. godini je 28,6 posto građana sa pravom glasa koristilo pogodnosti glasanja putem pošte. Izlaznost na izbore je prije četiri godine iznosila 76,2 posto.

BTW 2021 | Deutschland vor der Wahl | Plakate der KandidatenAnkete ne prikazuju mogući konačni ishod izbora zbog velikog broja neodlučnih birača

Istovremeno sa saveznim izborima, novi pokrajinski parlament bira se u Mecklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, a i u gradu-pokrajini Berlinu bira se saziv novog Senata. SPD bi, prema procjenama, mogao biti izborni pobjednik u obje savezne pokrajine. U Berlinu se također održava referendum o eksproprijaciji stambenih jedinica u vlasništvu velikih korporacija. Međutim, rezultat referenduma nije pravno obavezujući za Senat.

SPD prednjači u anketama

SPD sa kandidatom za kancelara Olafom Scholzom je u nedavnim anketama sa malom prednošću vodio ispred Unije CDU/CSU i njihovog kandidata Armina Lascheta (CDU). Značajno iza su bili Zeleni sa kandidatkinjom za kancelarku Annalenom Baerbock.

Međutim, istraživanja javnog mnijenja samo su odraz trenutnog političkog raspoloženja i ne mogu biti prikaz konačnih izbornih rezultata. To je posebno evidentno jer na ove izbore izlazi i veliki broj neodlučnih birača. Na saveznim izborima 2017. CDU i CSU su postali najjača stranka sa 32,9 posto dobijenih glasova. SPD je osvojio 20,5 posto, AfD je bio treći po broju dobijenih glasova (12,6 posto). Slijedili su FDP (10,7 posto), Ljevica (9,2) i Zeleni sa 8,9 posto.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno