5.9 C
Mostar

TUŽILAŠTVO BIH podnosi Srbiji prijedlog za ustupanje predmeta Edin Vranj

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopštilo da će podnijeti prijedlog za ustupanje kaznenog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj protiv koga je podignuta optužnica u Srbiji.

O tome će, kako je saopšteno, biti razgovarano na sastanku 15. oktobra u Beogradu. Taj dan će biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković u vezi sa “regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima”, dodaje se u saopštenju.

ZBOG HAPŠENJA EDINA VRANJA: BiH povlači ambasadoricu iz Beograda

Dodaju i kako se o tome razgovaralo na bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a.

“Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta”, piše još u saopštenju.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika a “Tužilaštvo BiH, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biće upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenog”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Isti izvor navodi da će “u cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu organima BiH”.

DŽENANA KARUP DRUŠKO: Srpstvo je vaskrslo!

Edin Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Viši sud u Beogradu odbio je žalbu advokata Edina Vranja na rješenje ovog suda da mu se odredi pritvor do 30 dana. Pritvor je donešen “zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći”, naveli su iz suda.

Edin Vanj je bivši načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH).

Odbrana Vranja je podnijela žalbu, kojom se tražilo puštanje iz pritvora Edina Vranja, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Edin Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

Zbog njegovog hapšenja, BiH je pozvala ambasadora u Beogradu na konsultacije u Sarajevo, a ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno