36.6 C
Mostar

ZBOG HAPŠENJA EDINA VRANJA: BiH povlači ambasadoricu iz Beograda

Nakon jučerašnjeg hapšenja Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP), prilikom ulaska u Srbiju i optužbi za navodne ratne zločine, uslijedile su brojne reakcije, a posljednja dolazi iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje.

Kako saznaje portal Klix.ba, ministrica Bisera Turković pozvala je danas ambasadoricu Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije u sjedište ministarstva u Sarajevo.

Ovo je najdirektniji potez u smjeru odgovora na potez srbijanskih vlasti koje su uhapsile državljanina BiH. Do smirivanja situacije poslove u ambasadi će vršiti otpravnik poslova.

Na potez srbijanskih vlasti da privede Vranja ranije su reagovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović.

HAPŠENJE EDINA VRANJA: Ambasador Srbije odbio otići u Predsjedništvo BiH

Oni su kazali kako ovo predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine, koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina. Kako je istaknuto, cilj srbijanskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je riječ o počinjenim zločinima.

Na hapšenje Vranja reagovali su brojni subjekti u Bosni i Hercegovini, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu tražila je i povlačenje ambasadora iz Beograda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopćenje u vezi s hapšenjem Vranja, a u njemu navode da je ovaj državljanin BiH osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Foto: cordmagazine

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno