23.8 C
Mostar

UHAPŠEN SREBRENIČANIN koji je preživio genocid

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u mjestu Špionica kod Srebrenika na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), po međunarodnoj potjernici Behudina Husića iz Srebrenice, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Međunarodnu potjernicu za krivično djelo ubistvo, raspisao je Okružni sud Bjeljina, a hapšenje i pretres prostorija naredio Opštinski sud u Srebreniku, gdje Behudin Husić ima prebivalište.

Kako su saopštili iz SIPE “u toku je pretres prostorija i pokretne imovine, koju koristi uhapšena osoba”.

Husić je jedan od osumnjičenih u takozvanom predmetu “Srebrenički proces”. Pored njega u toj grupi bili su i Samir Avdić, Ahmo Harbaš i Nedžad Hasić, koji je uhapšen prošle godine, a nakon sedam mjeseci uz mjere zabrane je pušten iz pritvora.

Ustavni sud BiH ukinuo je u novembru 2012. godine presudu Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) od 25. juna 2009. godine prema kojoj je Samir Avdić, član “Srebreničke grupe” ili grupe “Zvornik 7”, osuđen na kaznu od pet godina zatvora za ubistvo Muniba Mustafića u avgustu 1995. godine na području Srebrenice.

Grupu Srebreničana koji su preživjeli genocid u julu 1995. tadašnje mirovne snage u BiH – IFOR-a u proljeće 1996. predale su u ruke policije Republike Srpske (RS).

Tužilaštvo RS teretilo je ovu grupu za ubistva četiri Srbina iz Milića kod Srebrenice 2. maja 1996. godine, dok su Avdić i Hasić optuženi i za ubistvo Muniba Mustafića iz Srebrenice.

Suđeno im je u odsustvu 1998. godine, a Sud u Bijeljini osudio ih je na ukupno 61 godinu zatvora. Nedžad Hasić i Ahmo Habaš osuđeni su na po 20 godina zatvora, Behudin Hasić na 11, a Samir Avdić na 10 godina zatvora. Nakon žalbe, Vrhovni sud RS-a smanjio je kaznu Avdiću na pet godina.

Oni su tvrdili da su u montiranom procesu i pod prisilom priznali da su počinili djela koja im se stavljaju na teret.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno