26.6 C
Mostar

ŽELJKO KOMŠIĆ I CHRISTIAN SCHMIDT na sastanku u Sarajevu

U Sarajevu je počeo sastanak visokog predstavnika u Bosni i Hercgovini (BiH) Christiana Schmidta (Kiristijan Šmit) s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako su naveli iz kabineta predsjedavajućeg Komšića biće razgovarano o aktuelnim političkim temama u zemlji i regiji.

Visoki predstavnik razgovara sa predsjedavajućim bosanskohercegovačkog Predsjedništva nakon posjete Beogradu gdje se 9. septembra sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno nakon sastanka u Beogradu, predsjednik Srbije je izjavio da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u BiH i regionu”.

Vučić i Šmit su razgovarali u Beogradu u momentu kada političari iz entiteta Republika Srpska (RS) bojkotuju rad državnih institucija BiH.

Predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta počeli su bojkot državnih institucija BiH krajem jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

SEMIR BEHRAM: Muslimansko ostrvo u Orbanovom moru

Predstavnici iz RS ne učestvuju u radu Parlamenta BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Očekuje se da će na sastanku visoki predstavnik Kristijan Šmit i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarati i o hapšenju bosanskohercegovačkog državljanina Edina Vranja u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odredilo je u nedelju, 12. septembra uveče zadržavanje od 48 sati za Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivšeg čelnika Odjela za organizovani kriminal BiH.

On je, kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije uhapšen u toku dana na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske portage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno