17.7 C
Mostar

ŽENE U CRNOM ZABRINUTE zbog oslobađajuće presude ministru Vulinu

Presuda kojom je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin oslobođen optužbe za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema Albancima, izaziva ozbiljnu zabrinutost, saopštila je nevladina organizacija Žene u crnom.

„Ocenjujući optužbu protiv Vulina kao neosnovanu, sud je dao i pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad Albancima, posebno onima koji žive u Srbiji”, saopšteno je u četvrtak, 23. decembra, iz ove organizacije.

Time se, kako se ocenjuje, legalizuje šovinistički i rasistički govor mržnje koji dolazi do izražaja u korišćenju pogrdnog izraza za kosovske Albance.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se odbija tužbeni zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine protiv ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina zbog upotrebe uvredljivog termina za Albance, navodi se u presudi koju je 22. decembra na Tviteru (Twitter) objavio Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Presuda je, kako se navodi, doneta u septembru 2021. godine i njom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu doneta u decembru 2020. Mustafa je rekao da će se nacionalni savet, nakon ove presude, obratiti Ustavnom sudu Srbije.

Žene u crnom saopštile su da su zabrinute u pogledu sposobnosti sudstva u Srbiji da odgovorno primenjuje Zakon o zabrani rasne i verske diskriminacije i navele da je Vulin samo u septembru 2020. u zvaničnoj komunikaciji uvredljiv izraz upotrebio najmanje šest puta.

„Takav govor Vulina i njemu sličnih duboko ponižava sve građane i građanke Srbije koji ne žele da prihvate podelu ljudskih bića na ljude prvog reda i ljude drugog reda, niti podelu naroda na vrednije i manje vredne narode“, saopštile su Žene u crnom.

Tužba nacionalnog saveta odnosi se na više izjava Aleksandra Vulina 2019. godine u svojstvu ministra odbrane u kojima je koristio za Albance uvredljiv termin. On je taj termin koristio i u kasnijim izjavama.

On je u februaru izjavio, povodom presude Višeg suda, da niko Srbima ne može da zabrani da govore na svom jeziku, saopštilo je tada Ministarstvo unutrašnjih poslova.

RSE je u oktobru 2020. pisao da je Vulin za samo mesec dana dao šest izjava u kojima koristi ovaj termin.

Odgovarajući na poziv kosovske ministarke međunarodnoj zajednici da osudi njegove uvrede, Vulin je tada napisao da će Albance nastaviti da zove onako „kako oni zovu sebe“.

Brankica Janković, poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, donela je mišljenje 2015. godine da su dva domaća novinska tabloida prekršila Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali istim pogrdnim nazivom i tada je navela da je takvo obraćanje pripadnicima albanskog naroda uvredljivo.

Zbog korišćenja uvredljivog jezika protiv ministra Vulina tužbu je podnela i nevladina organizacija Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), a pripremno ročište održano je u aprilu.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno