5.9 C
Mostar

ZVANIČNIK SAD U SARAJEVU razgovarao o sankcijama

Paul Ahern, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) razgovarao je sa Selmom Cikotićem ministrom bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) u četvrtak, 16. decembra u Sarajevu, o efikasnijem sankcionisanju kriminalnih grupa i povezanih pojedinaca.

U tom kontekstu, kako se navodi u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH nakon sastanka, ukazano je i na sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD nadavno uvelo za pojedine kompanije i osobe u regionu zbog destabilizujućeg i koruptivnog ponašanja.

„Razgovarano je na koji način SAD mogu da pomognu BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i ostvarivanju strateških ciljeva u oblasti sigurnosti i integracijskih procesa“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Paul Ahern ove sedmice boravi u posjeti regionu kako bi se upoznao sa prijetnjom koju organizovani kriminal i korupcija predstavljaju za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

SAD su već najavile pooštravanje sankcija zbog aktivnosti na ukidanju nadležnosti prenesenih sa entitetskih na nivo države Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske(RS) usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti.

To nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveza entiteta da nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Ustav dio, nastavi s prenosom nadležnosti.

Ustav kaže da oba entiteta moraju biti suglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlament BiH i visoki predstavnik.

Predstavnici iz RS od jula bojkotuju i rad institucija BiH, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ministarstvo finansija SAD je 8. decembra uvelo sankcije za vođe organizovane kriminalne grupe kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

Američko ministarstvo finansija stavilo je 8. decembra na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Braća Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

U svojoj reakciji istog dana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje “neke ozbiljne optužbe”.

Pol Ahern, koji je ujedno i glavni zamjenik pomoćnika ministra na čelu Kancelarije SAD za suzbijanje finansiranja terorizma i finansijskog kriminala boravio je od 13. do 15. decembra u Beogradu.

Ahern je u Beogradu poslao jasnu poruku da svi koje su SAD sankcionisale moraju biti pozvani na odgovornost, a njihove aktivnosti koje izazivaju nestabilnost moraju biti zaustavljene.

RSE, foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno