14.9 C
Mostar

AMERIČKA AMBASADA UPOZORAVA svoje državljane zbog demonstracija na Cetinju

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici upozorila je svoje državljane da će se u nedjelju 22. avgusta na Cetinju održati velike demonstracije protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Stoga američka ambasada na svom sajtu preporučila svojim drzavljanima da izbjegavaju područje demonstracija ili neobične gužve, da prilagode lične bezbjednosne planove i da prate lokalne medije.

“Očekuje se zatvaranje puteva i značajno prisustvo policije”, navodeno je u zvaničnoj objavi na sajtu ambasade SAD 20. avgusta.

USTOLIČENJE JOANIKIJA NA CETINJU potpomognuto kriminalcima

U nedjelju, 22. avgusta, će se na Cetinju kod spomenika Lovćenska vila održati protestni skup crnogorskih nacionalnih organizacija protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija na Cetinju.

Kako su ranije najavili organizatori biće upućena poruka da je neprihvatljiva ceremonija ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru zbog negatorskog odnosa Srpske pravoslavne crkve prema crnogorskoj naciji, jeziku i državi.

Još uvijek nije potvrđeno da će se čin ustoličenja Joanikija održati 5. septembra uz prisustvo patrijarha Porfirija.

Britanska ambasadorka: Premijer zabrinut zbog tenzija

Prethodno je britanska ambasadorka Karen Medoks objavila na svom twitter profilu da se srela sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, sa kojim je razgovarala o političkoj napetosti u Crnoj Gori povodom najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

“Premijer Krivokapić je podijelio sa mnom svoju zabrinutost zbog tenzija vezanih za ceremoniju na Cetinju koja se tiče novog mitropolita SPC Joanikija. Odgovornost je Vlade da u saradnji sa vjerskom zajednicom i opštinskim vlastima postigne aranžman koji podrazumijeva odgovarajuće bezbjednosne i zdravstvene mjere tokom ovog događaja”, navela je između ostalog britanska ambasadotka na twitteru.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA POZIVA na smirivanje tenzija oko ustoličenja Joanikija

CRNOGORSKI ANB preko Vukšića postaje filijala srbijanske BIA-e

Ustoličenje Joanikija na Cetinju podržava aktuelna Vlada Zdravka Krivokapića i najveci dio vladajuće parlamentarne većine, dok opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića i crnogorske patriotske organizacije nedjeljama unazad pozivaju Srpsku pravoslavnu crkvu da ustoličenje Joanikija obavi u drugom gradu i vjerskom objektu van Cetinjskog manastira.

RSE, Foto:YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno