13.8 C
Mostar

BIVŠI HRVATSKI AMBASADOR OTKRIO: “U Haagu je bila spremna optužnica protiv Tuđmana, Carla Del Ponte mi je rekla da ga je od suđenja za ratne zločine spasila smrt”

Bivši ambasador kaže kako se u to vrijemje smatralo da Carla Del Ponte optužnicu protiv Tuđmana pominje “iz taktičkih razloga”, ali da se to na kraju pokazalo da i nije baš tako.

“Protiv Franje Tuđmana je Tužiteljstvo u Haagu pripremalo optužnicu za ratne zločine koja je zatvorena nakon njegove smrti”! Ovo je otkrio bivši hrvatski ambasador u Haagu Frane Krnić, jedan od najuglednijih i najdugovječnijih  hrvatskih diplomata u svoj knjizi čije dijelove objavljuje splitska “Slobodna Dalmacija”.

“Prema mojim informacijama, dobijenim u neslužbenim razgovorima s jednim brojem osoba iz Tužiteljstva i MKSJ, protiv predsjednika Tuđmana optužnica je bila napisana pred sam kraj mandata glavne tužiteljice Kanađanke Louise Arbour. Istraga protiv njega bila je vođena u najvećoj tajnosti, a i sama je optužnica imala tu oznaku, jer je na temelju izričite suglasnosti Suda tužiteljica imala pravo da do konačne odluke sudskog Vijeća sa takvim istragama, odnosno optužnicama ne izlazi u javnost”.

Ambasador Krnić dalje piše da je od njenih suradnika saznao “da tužiteljica Arbour usprkos napisanoj optužnici nije bila u potpunosti uvjerena da će se sve tvrdnje iz optužnice moći uspješno dokazati pred sudom, pa je sugerirala da konačnu odluku o podizanju optužnice donese njena nasljednica Carla Del Ponte, s obzirom na to da će upravo ona, kao nova glavna tužiteljica, biti ta koja će se sa optužnicom morati baviti u jednom takvom kompleksnom sudskom slučaju. A upravo Carla Del Ponte, tijekom jedne diplomatske večere u rezidenciji srpske ambasadorice u Haagu (tužiteljica i je smo sjedili jedno do drugog) na moje izravno pitanje je li od svoje prethodnice “naslijedila optužnicu” protiv hrvatskog predsjednika Tuđmana, vrlo jasno mi je odgovorila sljedeće: “Smrt je spasila vašeg predsjednika, pa je sve obustavljeno”.

Bivši ambasador kaže kako se u to vrijemje smatralo da Carla Del Ponte optužnicu protiv Tuđmana pominje “iz taktičkih razloga”, ali da se to na kraju pokazalo da i nije baš tako.

“Ipak, najvažniji dokaz da bi predsjednik Tuđman bio optužen pred Haškim tribunalom nalazi se u obrazloženju pravomoćne presude MKSJ, kojom je za izvršenje više kaznenih djela ratnih zločina pravomoćno osuđena grupa “Šestorice” iz Herceg-Bosne, Prlić i drugi, jer je u tom obrazloženju hrvatski predsjednik imenovan jednim od najodgovornijih političara za ta kaznena djela”.

Podsjetimo, bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman umro je u decembru 1999.godine.

(SB / Slobodna Dalmacija)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno