5.9 C
Mostar

EKSPLOZIJA pored aerodroma u Kabulu, poginulo desetero uključujući četvero djece

Pored aerodroma u Kabulu u nedelju 29. augusta odjeknula je velika eksplozija samo par sati nakon što je State Department upozorio sve američke državljanje da hitno napuste aerodrom.

Zvaničnik bivše vlade rekao je da je riječ o raketi koja je prema prvim informacijama pogodila kuću koja se nalazi približno pet kilometara sjeverozapadno od aerodroma.

Šef afganistanske policije je potvrdio da je u eksploziji rakete poginulo dijete, javlja AP.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Video zapisi sa društvenih medija daju indicije da je do eksplozije došlo od raketiranja zgrade u blizini aerodroma.

Podsjetimo, više od 170 civila i 13 pripadnika američkih snaga poginulo je u eksploziji 26. augusta ispred aerodroma u Kabulu. U napadu su poginula i dva britanska državljanina. Odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država.

OČEKIVANI NAPAD ISKP-A: 90 ubijenih, preko stotinu ranjenih, među žrtvama američki vojnici i talibani

Američke su snage u završnoj fazi evakuacije iz Afganistana, a potrebno je još evakuirati nešto više od 1000 civila prije povlačenja.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će se pridržavati dogovorenog roka pa bi SAD do utorka 31. augusta trebao povući sve svoje snage iz Afganistana.

Američki je dužnosnik u subotu 28. augusta da je u zračnoj luci ostalo manje od 1000 američkih vojnika, dok ih je na vrhuncu evakuacije bilo 5800.

State Department u nedelju 29. augusta je izdao upozorenje svim amerčkim državljanima da napuste područje kod zračne luke zbog “specifične, kredibilne prijetnje”.

RSE, Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno