23.8 C
Mostar

BORELL: Sporazum Srbije i Kosova riješiće predstavljanje Kosova na regionalnim forumima

“Postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa predstavlja najbolju osnovu za prevazilaženje pitanja pravnog zastupanja (Kosova)”, naglasio je Borrell.

Ove navode, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost je izneo u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta koje se odnosi na, kako je navedeno u naslovu pitanja, “nedostatak koherentnosti u pravnom zastupanju Kosova”.

SKUPŠTINA KOSOVA ODBILA: Nije usvojena rezolucija o provedbi Vašingtonskog sporazuma

Borrell je u pisanom odgovoru potvrdio da su kosovske vlasti zainteresovane da Kosovo više ne predstavlja UN-ova Misija na Kosovu (UNMIK) na regionalnim forumima.

“EU je spremna da se pozabavi ovim pitanjem, uključujući i dijalogom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, imajući u vidu da organizacije kao što je CEFTA (Centralnoevropski trgovinski sporazum) imaju svoje strukture, procedure i tela za donošenje odluka, koja takođe uključuju i druge strane”, poručio je on.

On je istakao da nakon sporazuma u okviru dijaloga koji je postignut 2012. godine, Kosovo učestvuje “za svoj račun i govori za sebe na regionalnim forumima, pod uslovom da koristi formulaciju Kosova praćeno fusnotom”.

Međutim, šef evropske diplomatije podvlači da prema sporazumu, za regionalne forume na kojima učešće Kosova prethodi sporazumu iz 2012. godine, predstavnik UNIMK-a biće pozvan na sastanke koji se organizuju u okviru aranžmana čiji je potpisnik. Između ostalog to je, prema Borrellu slučaj kada se radi o sastancima u okviru CEFTA-e.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno